Aktuális

Fűszeres Eszter

Nem tudom, ki találta ki, hogy a sütőtök bébiétel, mindenesetre évtizedekre tönkretette ennek a fantasztikus, narancssárga tökfélének a renoméját, az biztos. A sült tök olyan, mintha a lencsét csak egyszerűen megfőznénk sótlan vízben, és az lenne a vacsora. Meg lehet enni természetesen, de sokkal jobban is elkészíthető.

Kedvencünk a leves, vajon megfuttatott hagymával és narancslével, de imádjuk a kókusztejjel és currypasztával készült változatot is. És akkor a sütőtökdzsemről még nem is beszéltem!
Ezt a kosárkát gyors vacsorának szoktam bevetni, mindennel együtt harminc perc alatt elkészül. Nekünk, felnőtteknek jó sok hagymával és chilivel, a gyerekeknek fahéjjal és mézzel. Süthetjük a muffinsütő tepsi mélyedésében is, akkor csak egy egyszerű négyzetet kell vágni a tésztából, amit a papírral bélelt tepsibe helyezünk. Amíg a sütőt előmelegítjük, addig pont elő is készíthetjük a kosárkát.

Sütőtökös kosárkák

Hozzávalók:

  • 50 dkg félkész leveles tészta
  • 50 dkg sütőtök
  • 2 ek. vaj
  • csipet só

A hagymás változathoz:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 1 mk. currypor
  • só, bors
  • chili ízlés szerint

A mézes változathoz:

  • 1 körte vagy alma
  • 3 ek. méz
  • 1 mk. őrölt fahéj
Fűszeres Eszter

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

A tésztát nyolc egyforma téglalappá vágjuk úgy, hogy a széle mellett egy centire is ejtünk rajta egy bemetszést, amit keresztben átfordítunk a másik oldalra, hogy pereme legyen a tésztának.

A tököt megpucoljuk, a magjait kanállal kikotorjuk, majd a húsát kétcentis kockákra vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a tököt, picit megsózzuk, és két percig kevergetjük, majd felöntjük éppen csak annyi vízzel, ami még nem lepi el teljesen. Nagy lángon gyorsan puhára pároljuk.

Egy másik serpenyőben megpirítjuk a felkarikázott hagymát az olívaolajon, és meghintjük a curryporral. Közben felkockázzuk a körtét is.

A megpuhult sütőtököt elosztjuk a kosárkákon, a felére hagymát és elmorzsolt chilit szórunk, majd sózzuk és borsozzuk. A másik felére a körtekockákat dobjuk, megcsurgatjuk mézzel, meghintjük fahéjjal. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és negyedóra alatt megsütjük.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Fűszeres EszterA legfrissebb szám tartalmából: 

  • „Nagyon féltem a lányaimat!”
  • Könnyűségem története 
  • Életre szóló barátság lett a vége  
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata
  • Fűszeres Eszter
  • Eljárások  a pigmentfoltok ellen
  • A bennünk élő istennő
  • Miben értek egyet Damu Rolanddal?

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top