Aktuális

Győztek a civilek: tüntethetnek a Parlamentnél és a Várban

A Fővárosi Bíróság döntött: hiába tiltotta be a rendőrség, a szakszervezetek tüntethetnek a Parlament előtt és a Várban.

Nem engedélyezett két, a hétvégére tervezett tüntetést a Budapest Rendőr-főkapitányság arra hivatkozva, hogy azok zavarnák a város közlekedését.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet azonban bíróság elé vitte az ügyet, és sikerrel is járt, mivel a jogi testület osztotta az álláspontjukat, miszerint a rendőrségi indoklás nem állja meg a helyét. Ezért a Fővárosi Bíróság szerdán hatályon kívül helyezte mindkét rendőri határozatot. A tervezett tüntetések tehát megtarthatók.

A bíróság döntésének indoklásában leszögezte, hogy egy tüntetés minden esetben együtt jár bizonyos forgalomkorlátozással. A gyülekezés és a helyváltoztatás szabadságának jogát viszont a törvény biztosítja, így egészen a szabad mozgás objektív ellehetetlenüléséig engedni kell a gyülekezési jog gyakorlását. A bíróság szerint egyébként sem megállapítható, hogy akár a Parlament előtt, akár a Várban tartandó tüntetés ellehetetlenítené a közlekedést.

A hétvégére tervezett tüntetés hátterében az áll, hogy a közel 70 szakszervezetet és civil szervezetet tömörítő szövetség súlyt kíván adni a „munka világával” kapcsolatos követeléseiknek, melyeket kilenc pontban foglaltak össze. A szakszervezetek szeptember 29-től határozatlan ideig tartó tüntetéssorozatot hirdettek D-Day néven.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top