Aktuális

Nem kell készpénz: a lakás értékével is kiváltható lehet a frankhitel?

Hétfőtől, aki csak teheti, szabadulhat a devizahitelétől: a parlament megszavazta a kedvező árú végtörlesztést. A nagy kérdés az, hogy ki és hogyan tudja megoldani?

Nem kell készpénz: a lakás árával is kiváltható a frankhitel?Vagyunk egypáran, akik örömtáncot jártunk, mikor meghallottuk, hogy végre jó árfolyamon megszabadulhatunk az eddig kifizethetetlennek tűnő, svájci frankban felvett lakáshitelünktől – ezzel most sokan akár többmilliós különbséget kaphatnak „ajándékba”. Már csak azt kellene tudnunk, hogy honnan szerezzük a pénzt, amiből kicsengetjük a teljes hátralékot. Összesen háromféle módja van a végtörlesztésnek, ám az adósok csak remélhetik, hogy valamelyik út járható a számukra.

  • Van valamennyi megtakarításunk, vagyonunk, másik ingatlanunk vagy olyan gazdag rokonunk, barátunk, akitől kölcsönkérhetünk.
  • Eladjuk (kisebbre vagy albérletre váltjuk) jelzáloggal terhelt lakásunkat.
  • Felveszünk egy új, forintalapú hitelt.
 Fontos dátumok
  • 2011. december 31. Eddig lehet bejelenteni a hitelnyújtó banknál, hogy élni kívánunk a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével. Aki erről a dátumról lemarad, az kimarad.
  • 60 nap
    A bejelentéstől számított hatvan nap áll rendelkezésünkre, hogy fizessünk.
  • 2012. április 1.
    Eddig hatályos a törvény, később már nincs mód végtörlesztésre a mostani kondíciókkal.

A rögzített árfolyamok:

  • svájci frank – 180 forint
  • euró – 250 forint
  • japán jen – 2 forint

Kizáró okok:
Nem élhetünk a lehetőséggel, ha eleve magasabb árfolyamon vettük fel a devizahitelt, vagy ha a hitelfolyósító június 30-ig felmondta a kölcsönszerződésünket.

A dúsgazdag frankhiteles

Az első verzión nincs sok magyaráznivaló, de valószínűleg nagyon kevés olyan hiteles van, aki ebbe a csoportba tartozik. Nem véletlenül az a véleménye többek közt a Pertársaság a Hitelkárosultakért társadalmi szervezetnek is, hogy az új törvény a devizahitelesek nagy részének egyáltalán nem segít, egész egyszerűen azért, mert anyagi forrás híján nem tudnak majd élni a lehetőséggel; hiszen épp az a problémájuk, hogy se pénzük, se likvid tőkéjük – a vagyonuk a lakásukban van.

Eladjuk a lakást?

Ez már többek számára tűnik járható útnak, azonban érdemes végiggondolni pár dolgot: egyrészt ha bejelentettük a banknál, hogy élünk az új törvény adta lehetőséggel, onnan számítva összesen 60 nap áll rendelkezésünkre, hogy eladjuk a lakást és pénzhez jussunk. Az idő tehát nagyon kevés még akkor is, ha már most meghirdetjük a lakást. Ráadásul az utóbbi évek gazdasági megroppanása az ingatlanpiacon is éreztette a hatását: manapság a válság előtti árnál csak olcsóbban, átlagosan 7 százalékkal kevesebbért adhatjuk el a lakásunkat – ha egyáltalán találunk vevőt ennyi idő alatt. Míg mindennek folyamatosan megy fel az ára, mi olcsóbban adjuk a lakásunkat – nagy a veszélye, hogy elkótyavetyéljük értékes otthonunkat, csak hogy 60 nap alatt pénzhez jussunk.

Forinthitel a devizahitel kiváltására?

Kérdés, hogy a hitelből hitelbe menekülés vajon valóban segít-e a devizásoknak? Tény, az árfolyam-ingadozásból származó extra kockázattól így megmenekülnének, viszont a forinthiteleknek jóval magasabb a kamatuk, mint a devizahiteleknek, és nincs semmi biztosíték arra, hogy a jövőben nem okozna gondot ennek a törlesztése.
Technikailag azonban megoldhatónak tűnik a dolog: a jelenlegi szabályozás szerint a lakásunk forgalmi értékének 75 százalékáig hitelezhetnek a bankok. Ha tehát a devizahitellel terhelt lakásunk jelenlegi forgalmi értékének 75 százaléka fedezi a devizahitelünket, akkor nem lehetetlen, hogy egy az egyben forinthitelre váltsuk devizahitelünket. Ha viszont magasabb a svájcifrank-hitelünk forintban kifejezett értéke, akkor még mindig nem vagyunk kisegítve, bár igaz, könnyebb helyzetbe kerültünk.

Egy példával megvilágítva: ha a lakásunk forgalmi értéke jelenleg 10 millió forint, akkor van esélyünk arra, hogy a bank maximum 7,5 millió forint hitelt nyújtson. Ha a példabeli svájcifrank-hitelünk értéke nem több, mint 7,5 millió forint, akkor nyert ügyünk van. Ha több, akkor ott a megoldandó feladvány, honnan kerítsük elő a hiányzó összeget – azaz a forinthitel és a svájci frankban fennálló tartozásunk különbözetét. Mindenesetre ez már egy kedvezőbb helyzet, mert nem a teljes hiteltartozásunkat kell előteremteni, csak a két hitel közti különbözetet.

Mint Nemény Loránt, a Nők Lapja Cafénak nyilatkozó hitelügyi szakértő elmondta, a bankok jelenleg gőzerővel dolgoznak az új hitelügyi szabályozók kidolgozásán, hiszen várhatóan sokan fognak hozzájuk fordulni a devizahitelek forintalapú hitelre váltásáért. Várhatóan pár napon belül kiderül, melyik bank milyen kondíciókkal hitelez a végtörlesztés céljából forinthitelt kérőknek, de az igen valószínűnek tűnik, hogy a jelenlegi feltételekhez képest szigorítani fognak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top