Aktuális

A cigánygyűlölet visszaüt a gyűlölködőre

Hét roma kisdiákot egy iskola sem akart befogadni, ezért végül otthonuktól távolabb jelöltek ki nekik helyet. Soma különvéleménye.

A hír: A Pest Megyei Kormányhivatal egy nappal a tanévnyitó előtt Gödön és Vácott jelölt ki iskolákat hét csörögi roma elsős kötelező felvételére. Mivel a faluban nincs iskola, a csörögi diákoknak mindenképp más települések iskoláiba kell járniuk, ám felvételüket a környéken korábban mindenhol elutasították. A hatóságok ide-oda tologatták az iskolakijelölésről szóló kérelmeket, de csak utolsó pillanatban döntöttek arról, hol csöngetnek be a csörögi roma elsősöknek, ám a fogadó iskolákban nem tudtak az érkezésükről. A helyi jogvédő szervezet vezetője, Lakatos Zoltánné azt mondta, addig engedik a szülők a gyerekeket a gödi iskolába, amíg az önkormányzat biztosítja a kisdiákok utaztatását. Hozzátette: azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz akkor, ha az önkormányzat nem tudja fizetni az iskolabuszt.

Soma véleménye: Méltatlan, megalázó történet, úgy a gyerekek és a szülők, mint a befogadó iskola tanáraira nézve.
El tudom képzelni, milyen érzés lehetett ezeknek a kis elsősöknek elkezdeni az iskolát, akik több átszállás után, ráadásul késve érkeztek meg. Minden szem rájuk szegeződött, majd közölték velük: hogy kerülnek ide, egyáltalán kik ők és mért vannak itt?

A cigánygyűlölet visszaüt a gyűlölködőreAmíg hiányzik az emberekből az empátia, amíg nem tudatosul bennük, hogy amit másnak okozunk, az előbb-utóbb a miénk is lesz, addig a szenvedés, fájdalom és az életerő elfolyatása lesz körülöttünk.
Sose felejtem el Norbi öcsém történetét, ahogy ő kezdte az iskolában az első napot. Ő anyukám második házasságából származik, ez a férje cigány származású.

Norbi első nap sírva jött haza az iskolából, merthogy senki nem akart mellé ülni. Erre anyám anyatigrisként fölroncsolt a suliba és kérdőre vonta a tanító nénit, hogy lehetséges, hogy ez megtörténhetett. Erre a „nagyszerű” hajdúnánási tanító néni azt válaszolta, de hát ő megmondta a gyerekeknek, hogy „Norbika csak félig cigány”. Ez ugye azt jelenti, hogy „félig” mellé lehetett volna ülni…
Amíg a cigánygyűlölet, egyáltalán a gyűlölködés megy az országban, a saját magunk által termelt, kiokádott mocsárban fogunk dagonyászni! Mindig lehet találni indokokat arra, hogy kit miért utáljunk, ki miben hibás, kinek milyen rossz tulajdonságai vannak, de egyet vegyünk tudomásul: ez mindenkit lehúz. A gyűlölködés azt is lehúzza, akit gyűlölnek és azt is, aki ezt érzi.

Visszatérve a cikkre. Mindenképpen felelőssé kell tenni a csörögi kisdiákok iskolájának kijelöléséért felelős embereket! Én nem tartanám meg a pozíciójukban őket ilyen hiba elkövetése után! Túl sok az országban azoknak a száma, akik a hiba elkövetése után semmiféle retorzióban, következményben nem részesülnek. Én nem adnék a továbbiakban bizalmat azoknak, akik ilyen felelőtlenek az embertársaikkal.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top