Aktuális

Viharos széllel és jégesővel érkezik a hidegfront

Úgy tűnik, végleg itt az ősz, hétfő délután heves zivatarok vetnek véget az elhúzódó kánikulának. Több hidegfront is érkezik a héten.

Hétfőn az ország nagy részén még kitart a kánikula, de a nap folyamán érkező hidegfront miatt már heves zivatarokra, felhőszakadásra és jégesőre is fel kell készülni – közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Fehér Tamás. Mint elmondta, az ország nagy részén hétfőn még 30-34 fok közötti időre lehet számítani, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 Celsius-fokot, így ezeken a területeken még a hőségre vonatkozó citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Viharos széllel és jégesővel érkezik a hidegfrontDélelőtt a Dunántúlon, a kora délutáni óráktól a középső, este pedig már a keleti országrészben is előfordulhatnak olyan zivatarok, amelyeket óránkénti 60-90 kilométeres erősségű viharos széllökések, 30-50 milliméter közötti csapadék és egy-két centiméter átmérőjű jégdarabok kísérhetnek.

A várható felhőszakadás miatt jelenleg narancssárga figyelmeztetés van érvényben Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya és Tolna megyében. Ezeken a területeken rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat. Somogy, Tolna és Baranya megyében heves zivatarra vonatkozóan narancssárga figyelmeztetést adtak ki; viharos, óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is várhatók, továbbá nagyméretű jégdarabok is hullhatnak.
    
A keleti országrészben még kedden is számítani lehet olyan zivatarra, amelyhez felhőszakadás társul, jellemzően 30-50 milliméter közötti csapadékkal. A szél a nap első felében az Észak-Dunántúlon és a főváros térségben viharos lehet, de később mérséklődik.

Kedden a hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, de a meteorológus szerint szerdán, csütörtökön egy újabb hidegfront érkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top