Aktuális

Merkel és Lady Gaga a világ legbefolyásosabb asszonyai közt

Az amerikai Forbes magazin idén is összeállította a világ legbefolyásosabb asszonyainak százas listáját. Michelle Obama csak három helyezéssel előzi meg Lady Gagát.
Angela Merkel
Angela Merkel

A lista élén – öt éven belül immár negyedszerre – Angela Merkel német kancellár végzett. A Forbes azzal indokolta döntését, hogy Merkel vitathatatlanul vezető szerepet tölt be az Európai Unióban, kulcsszerepet játszik az eurózóna kiterjesztését célzó erőfeszítésekben, és időnként abba a senki által nem irigyelt helyzetbe kerül, hogy „meg kell mentenie szomszédait”.

A második legbefolyásosabb nő Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, a harmadik pedig Dilma Rousseff brazíliai államfő lett.

A tavalyi győztes, Michelle Obama ebben az évben csupán a 8. helyig jutott, így pedig mindössze három helyezéssel előzi meg Lady Gagát, aki a szórakoztatóipar képviselői közül a legelőkelőbb, 11. helyen végzett. A 25 éves amerikai énekesnő egyébként a lista idei legfiatalabb szereplője.

Meglepetést okozott, hogy az első 10 közé nem került be az amerikai talkshow-királynő, Oprah Winfrey, aki tavalyi 3. helyéhez képest idén csak 14. lett. Beyoncé Knowlest a 18., Angelina Jolie-t pedig a 29. helyre sorolta a magazin.

 Az első tíz helyezett:
    1. Angela Merkel német kancellár
    2. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter
    3. Dilma Rousseff brazil államfő
    4. Indra K. Nooyi, a PepsiCo vezérigazgatója
    5. Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetésért felelős igazgatója
    6. Melinda Gates, a Bill and Melinda Gates alapítvány társalapítója
    7. Sonia Gandhi, a Kongresszus párt elnöke
    8. Michelle Obama, az Egyesült Államok first ladyje
    9. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója
    10. Irene Rosenfeld, a Kraft Foods vezérigazgatója

 

II. Erzsébet brit királynő a 49. lett, Katalin hercegnő pedig még nem szerepel a százas listán.

A világ száz legbefolyásosabb asszonyának átlagéletkora 54 év, s összesen 30 ezer milliárd dollár felett rendelkeznek. Erejük a vagyonukból, hatalmukból, hallgatottságukból, illetve nézettségükből fakad. Huszonketten nincsenek férjnél, huszonkilencen elnök-vezérigazgatók, nyolcan pedig államfők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top