Aktuális

Újabb érthetetlen vonatbaleset

Bár a vonat köztudottan az egyik legbiztonságosabb közlekedési forma, mégis előfordulnak rejtélyes balesetek. Legutóbb egy győri tanárnő esett ki a mozgó vonatból, noha az ajtó nem nyílhatna ki menet közben.

Újabb érthetetlen vonat-balesetSajnos nem volt szemtanúja annak a tatai vonatbalesetnek, melyben egy győri középiskolai tanárnő életét vesztette hétfőn, így el sem tudjuk képzelni, hogyan zuhant ki a mozgó vonatból, hiszen csak vécére indult. A férjével utazott, aki csupán a sikoltását hallotta meg, de akkor már késő volt. A gyorsvonat ajtaja távvezérlésű, induláskor automatikusan bezáródik, így – elvileg – képtelenség, hogy menet közben kinyíljon, ám mégis akadt már erre néhány példa. Legfeljebb vészfékezés esetén fordulhat elő ajtónyitódás, de esetünkben erről szó sem volt. A MÁV és a rendőrség még vizsgálódik az irányban, hogy az ajtó meghibásodása okozhatta-e a nő halálát. A szerencsétlenség még bizarrabb attól, hogy a tanárnő tanítványa volt az a lány, aki másfél éve pont egy ugyanilyen típusú vonatból zuhant ki – nem tudni, hogy szándékosan vagy véletlenül –, és szintén életét vesztette.

Az elmúlt évek hasonló esetei alapján egybegyűjtöttük, milyen előzmények vezettek a tragédiákhoz, és egyben tanácsot is adunk, mire vigyázzunk, amikor éppen egy vonaton zakatolunk.

Ne támaszkodjunk az ajtónak!
Az ember a vonaton utazva, a mosdónál sorban állva vagy a leszállásra várva hajlamos a vonatajtónak támaszkodva időzni. Hibás ajtó esetén a súlyunkkal könnyedén kilökhetjük magunkat a szerelvényből még akkor is, ha egy vonaton tolóajtókról van szó. Előfordulhat, hogy a tanárnővel is ez történt, és sajnos nem kapaszkodhatott a szerencsétlen pillanatban.

Újabb érthetetlen vonat-balesetFigyeljük a megállókat!
Ha elszalasztjuk a megállónkat, abból nagyobb baj is lehet, minthogy elkésünk. Ez történt a Cegléd felől érkező postavonaton utazó asszonnyal is 2007 októberében, amikor a bóbiskolásból felébredve észlelte, hogy a vonat elhagyta a megállóját, így az induló szerelvényről próbált leugrani. Súlyos sérüléseket szenvedett – esete egyáltalán nem egyedi!

Ne gyújtsunk rá a vonatajtóban!
2008 májusában, Csehországban egy focidrukker azért nyitotta ki menet közben a szerelvény ajtaját, hogy rágyújthasson. A fiatalember túlélte az esést, de egy szemből jövő vonat halálra gázolta.

Tartózkodjunk a nagy tömegtől!
Néha előfordul, hogy a vonatokon csak állóhelyet találni, rosszabb esetben pedig csak az ajtóba tudunk bepréselődni. Ha lehet, ilyenkor inkább várjuk be a következő szerelvényt. Tanuljunk a katowicei utas példájából, akinél 2009 szeptemberében a huzat csapta ki az ajtót, ő pedig mellette állva elvesztette egyensúlyát, kiesett a szerelvényből és meghalt.

Figyeljünk a gyerekre!
A gyerekekre kétszeresen is figyeljünk, őket még az ajtó közelébe se engedjük! Tavaly júliusban, Romániában egy pár nem figyelt, és a hároméves kisfiuk kiesett a vonatajtón. Sérülésekkel megúszta, de történhetett volna rosszabb is.

Ne siessünk!
Tudjuk, nagyon fontos, hogy odaérjünk arra a megbeszélésre vagy randevúra, de higgyük el, nem ér annyit, hogy már fékezéskor kiugorjunk a vonatból. Ha nem figyelünk, akkor úgy járhatunk, mint tavaly decemberben egy gyomaendrődi lány, akinek az ugrásából csúnya esés lett, ám szerencséjére megúszta életveszélyes sérülés nélkül.

Ha kiesik valami, ne nyúlj utána!
Ha kiejtesz valamit az ajtón, félő, hogy esetleg magad is utánaesel. Ez történt 2008 szeptemberében Villánykövesdnél azzal a férfival, akinek a kerékpárja valahogy leesett a kocsiról, ő pedig megpróbálta megmenteni. A sínek közé esett és belehalt a zuhanásba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top