Aktuális

Ne áruljanak gagyit a turistáknak!

Pisában be akarják tiltani a turistáknak készített ízléstelen "gagyik", műanyag ferde tornyok és hasonlók árulását. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: Pisa hadat üzent a gagyi emléktárgyaknak. A város illetékesei megelégelték azt az ízléstelen gagyiáradatot, amely a város nevezetességeit reprodukálja vagy inkább parodizálja a híres Ferde torony közelében nyüzsgő árusok pultjain. A polgármesteri hivatal közleményben jelentette be, hogy a jövőben súlyos bírságot vet ki azokra, akik ilyen portékát forgalmaznak, és mindjárt példát is statuált. 500 euró (csaknem 140 ezer forint) bírsággal sújtották azt az alsónadrágot, amely a hímvessző helyén és helyett úgymond a Ferde tornyot reprodukálta. Öt mozgóárus perkálhatja le az összeget, mert mint Francesco Paletti, a város kommunikációs felelőse elmondta az AFP-nek, „jó ízlést sértő terméket” próbáltak eladni.
Ugyancsak a vádlottak padjára került az a konyhai kötény, amelyet felöltve a konyhában szorgoskodó háziasszony Michelangelo híres Dávid-szobrának tűnhet, mivel a remekmű törzse látható rajta – noha annak közismerten egyedüli öltözéke a parittyavető, amely csak vállából fed egy egészen kis részt, viszont férfiassága korántsem takart. „Ezeket a borzalmakat el kell távolítani az emlékárusok pultjairól” – döntött Pisa polgármestere, Marco Filippeschi, a baloldali Demokrata Párt tagja. A jó ügy melletti összefogást példázva a helyi egyházközség közleményben csatlakozott a határozathoz, elítélve a „vulgáris és a hívők érzéseit sértő” szuveníreket.

   
Winkler Nóra véleménye:
Szerintem nagyon jó kis kezdeményezés a ciki szuvenírtárgyak elleni keresztes háború, de van benne valami életidegen. Azzal teljesen egyetértek, hogy a világ legszebb pontjait ne lehessen olcsó, tömeggyártott emléktárgyakkal beteríteni, de a giccs fogalmát nem ez a vita fogja definiálni, annak már könyvtárnyi irodalma van. És persze nem könnyű megmondani az embereknek úgy általában, hogy mi tetsszen nekik és mi ne.

Ne áruljanak gagyit a turistáknak!Mondjuk soha nem értettem, hogyan fér meg egymással a toszkán táj és ezeknek a szuvenírboltoknak a kínálata. Ha valaki elutazik oda azért, hogy amit ott lát és érez, az átjárja és hasson rá, annak mért jut eszébe vicces – igaziból nem – képeslapokat, mell formájú bögréket vagy akár pisai ferde tornyos alsónadrágot venni? Hogy férnek ezek össze? Toszkánába nem azért utaznak az emberek, hogy térdre rogyjanak a gyönyörűsége láttán? Hogy örüljenek, hogy van a Földnek pár ilyen kitüntetett része, ahová nem ejtőernyőztek lakótelepeket, gyárakat és szemétégetőket, nem adtak ki építési engedélyeket tájidegen házakra és nincsenek óriásplakátok a belvárosokban? Rám legalábbis így hatott, és sajnálkozva néztem a turistacélpontok közelében felállított bódékat, hogy javarészt ugyanazt árulják, mint Pesten a Fáy utcai kínai piacon, kiegészülve ezekkel a helyi dolgokkal, viccesnek szánt rémségekkel.

Ez mint cél, elég – kitakarítani a gagyiságokat a világörökségek környékéről. Az egyház bekapcsolódása kicsit félreviszi a dolgot.  Mert nem az a baj, hogy Dávid ágyéka látszik a konyhai kötényeken és ez sérti a hívők szemérmességét, mert ez az ágyék látszik Firenze főterén, is és azt nyilván nem fogja letakarni senki, csak mert a templomba járóknak „sok”. Az a baj, hogy ezek a tömeggyártott szuvenírok többnyire igénytelenek, és a környék fontos műemlékeiből – ami miatt az odautazók odautaznak – csinálnak idióta tréfákat.

Persze ha a turisták megveszik a mell alakú poharakat, Dávid hímvesszejével formázott borosüvegeket, San Gimignano tornyait fröccsöntött műanyagból, azért nem lehet az árusokat büntetni. Ha szezonról szezonra a nyakán maradna ez a sok cucc, és mindenki a szemben álló kisboltban költené a pénzét kézművestárgyakra, fajanszedényekre, helyi borokra és mézre, akkor eltűnnének ezek a tárgyak, de nyilván nem ez van. Ahogy az építési engedélyeket, úgy ezeket is ahhoz lehetne kötni, hogy a kiemelten fontos turisztikai pontok környékére ne jöjjenek be.

Ha mindenképpen be kell venni valahogy ebbe az ügybe az egyházat, maximum az jut eszembe, hogy a pisai torony mellett a pisai toronnyal viccelődő alsónadrág árulása olyan, mintha a templom bejáratánál rózsafüzérek és szentképek között lehetne kapni olyan pólókat, amin egy kólás cég ismert betűivel fut a „Jézus” felirat. De ne vallási érzelmek megsértéséről beszéljenek, csak arról, hogy ha nagyra tartunk, komolyan veszünk és tisztelünk valamit, ne csináljunk belőle helyzetidegen tréfát ötven méteren belül.    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top