Aktuális

Egy pedofil is táboroztathat – nincs szűrés a személyiségre

Még tart a nyári szünet, de a gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereknél már most gyűlik az anyag: szexuális bántalmazások, tinédzserterhességek, gyerekek által elkövetett bűncselekmények... a kicsik néha még a táborban sincsenek biztonságban.

„Dávid anyukájával beszélt telefonon, így a társainál később, egyedül ment a zuhanyzóba. Hamarosan követte az egyik táboroztatója, és kihasználva a helyzetet, fogdosni kezdte a fiút, majd szexuális játékokba próbálta belevinni. Végül Dávid kimenekült az ijesztő helyzetből, a szexuális aktus nem történt meg, a gyerek viszont halálra rémült. Azonnal hívta a szüleit, akik feljelentést tettek a felügyelő ellen. Miután bizonyítani nem tudták, a férfi pereli őket, hamis vád miatt” – történet egy balatoni vakációból. Nyári tábor, egy a sok közül. A szakemberek szerint egy ilyen védettnek tűnő hely is jelenthet veszélyt jelent a gyerekek számára, és sokszor ki sem derül, hogy mi is történt a nyaralás alatt. Ráadásul a táborok többségét úgy és oda szervezik, ahogyan nem lenne szabad. A munkatársak létszáma sokszor a töredéke annak, mint ahány emberre szükség lenne, azt pedig már végképp nem ellenőrzi senki, hogy azok, akik vállalják a felügyeletet, képzett személyek-e, alkalmasak-e arra, hogy akár több száz összezárt gyerekre figyelni tudjanak.

Áldozatok és elkövetők is

ne bízzuk rá senkire a gyerekünket látatlanban
Ne bízzuk senkire a gyerekünket látatlanban

A nyári táborok persze fontosak, hiszen a gyerekek nem csellengenek és hasznosan töltik a nyári időszakot, és sok a bűnmegelőzési, gyermekvédelmi program, ami erre koncentrál. Ezzel együtt is kockázatokat rejt magában, hogy szakmai standardok és protokollok hiányában a különböző nyári táborok között jelentős különbségek vannak.
„Az, amikor gyerekek össze vannak zárva, főleg az ottalvós táborokban, alapvető veszélyt jelenthet. Mások az igazodási pontok, nincsenek ott a szülők, másoknak akarnak megfelelni, ilyenkor különösen nagy figyelmet igényelnének. Vannak olyan országok, ahol tizenkét éves kor alatt nem is szabad felügyelet nélkül hagyni gyereket” – mondja Gyurkó Szilvia, az Országos Kriminológiai Intézet és a szexuális bántalmazást elszenvedetteken segítő ESZTER Ambulancia munkatársa, aki azt javasolja, nyugodtan ellenőrizzük a helyet, mielőtt oda engedjük a gyerekünket. „Én magam is minden alkalommal megnézem, hova megy nélkülem nyaralni a gyerekem, hiszen azon túl, hogy borzasztóan féltem őt, itt is én tartozom érte felelősséggel. Ha mondjuk látom, hogy ott van harminc gyerek egy vagy két felnőttel, nem hagyom ott őket jó szívvel, képtelenség ugyanis, hogy folyamatosan szemmel tudnák tartani őket. Konfliktushelyzetekben, történjen az gyerek-gyerek, vagy a gyerek és a felnőtt között, sokszor nincs, aki tudjon róla, vagy tudja kezelni. Ez a fajta szabadság, a kortársakkal való együttlét persze sok-sok pozitív dolgot adhat, de rossz irányba is viheti őket. Ilyenkor gyakran egészen más oldalukat mutatják, mint amit a szülők ismernek” – mondja a szakember, aki szerint az, hogy a gyerekek így vagy úgy magukra maradnak, könnyű prédává teszi őket: könnyebben válnak nemcsak  áldozattá, de elkövetővé is.

Falkaszellem

Az még csak-csak feltűnik, ha óvodás- vagy kisiskolás korban az utcán vannak felügyelet nélkül, de a felnőttek már nemigen kapják fel a fejüket, ha tíz-tizenkét évesek idősebbekhez csapódva lődörögnek, bandáznak. Innentől a kisebbek a „nagyokhoz” igazodnak, őket követik és könnyebben sodródnak bele veszélyes helyzetekbe.
Nyáron közel 10 százalékkal nő a gyerekek által elkövetett bűncselekmények száma, ezek többsége vagyon elleni, illetve közrend elleni bűntett.

ilyenkor több a tinédzserterhesség és az abortusz
Nyáron több a tinédzserterhesség
és az abortusz

A statisztikák ugyan hiányosak, de az bizonyos, hogy ilyenkor több a tinédzserterhesség és az abortusz, illetve a szexuális visszaélések is gyakoribbak. Egy, az Egyesült Államokban 1993-ban és 1995-ben végzett kutatás szerint abban az időszakban, amikor melegebbek az esték, mérhetően megnő a tinédzserterhességek száma. Persze nem az időjárás az egyetlen kockázati tényező. Fontos, hogy a gyerekek „képben legyenek”, ismerjék saját testüket, az alkalmi szex veszélyeit és a védekezés formáit is.

Nálunk nincs „pedofilregiszter”

„Nemcsak szakmai, de emberi szempontból sem mindegy, kire bízzuk a gyerekeket. Külföldi példák igazolják, hogy pedofil hajlamú felnőttek gyakran jutnak felügyelőként a gyerekek közelébe. Nálunk úgynevezett pedofilregiszter nem létezik (azaz nincs olyan lista, ahol a kiskorúak sérelmére szexuális visszaélést elkövetett személyeket nyilvántartanák – és adott lakóközösség tagjai számára ezt a listát hozzáférhetővé, megismerhetővé tennék), és gyakorlatilag semmilyen speciális feltétele sincs annak, hogy valaki vigyázhasson napköziben, táborokban a gyerekekre” – teszi még hozzá az ESZTER Alapítvány munkatársa, aki szerint elsősorban a szülő az, akinek tudatosan kell figyelnie csemetéire, rajta kívül ugyanis ezt más nem feltétlen teszi meg.

A szabályozás hiánya már kormányszintre is eljutott. Mihalovics Péter miniszteri biztos szerint elképesztő, hogy nemhogy feltételekhez nem kötött, de még erkölcsi bizonyítvány sem kell ahhoz, hogy valaki tábori felügyelő legyen. Sőt, még a táborhelyekre, vagy a táboroztatásra sincsen semmilyen előírás. Reményt ad, hogy már készül a törvényi szabályozás, amelyben meghatározzák majd egy tábor műszaki, egészségügyi, pedagógiai, higiéniai és mentálhigiéniai feltételeit. Addig a cél az, hogy felhívják a szülők figyelmét arra, körültekintően járjanak el, ha tábort választanak. – Figyeljenek rá, hogy a jó pedagógiai program mellett a megfelelő biztonsági, egészségügyi feltételek meglegyenek – fogalmazott a miniszteri biztos.

Hogy még a szülőt is elmarasztalhatják, ha felelőtlen, arra egy angliai példa: egy esetben amikor a szülők jó ideig nem vettek tudomást arról, hogy a szakkörben, ahová a gyereküket beíratták, a tanár pornográf jellegű felvételeket készít; végül külső feljelentésre pattant ki az ügy, a történtekért pedig nemcsak az elkövetőnek, de a szülőknek is felelniük kellett.    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top