Aktuális

Mikor jön végre a nyugdíjpénz?

Elkezdődött a végső visszaszámlálás, hamarosan hozza a postás a reálhozamot azon volt magánnyugdíj-pénztári tagok számára, akik visszaléptek az állami rendszerbe. De a "hamarosan" túl tág kifejezés lehet sokak számára; mindenki szeretné tudni, hogy holnap vagy másfél hónap múlva érkezik meg a várva várt pénz.

Mikor jön végre a nyugdíjpénz?Már elkezdődött a nyugdíjpénztári hozamok kifizetése: pénzre számíthat csaknem mindenki, aki kilépett egy magánkasszából. A jó hír az, hogy a szóban forgó összegek már a héten visszakerültek az államtól a pénztárakhoz, amelyek a napokban el is kezdik a postázást, illetve az átutalást. A rossz pedig az, hogy senki sem tudhatja pontosan, hogy az ő pénze épp mikor érkezik.

Mennyi pénzről is beszélünk? Annyi bizonyos, hogy átlagosan mintegy 100 ezer forintra rúg maga a kifizetendő reálhozam, de tagonként jókora eltérések lehetnek. Akik szerencsétlen időzítéssel még a 2008-as válság előtti években lettek tagok, azok semmit vagy nagyon keveset kapnak, de minél régebben volt valaki magánkasszatag, annál nagyobb összegre számíthat. Persze esetükben is számít, hogy pontosan mikor lettek tagok, ahogyan az is, hogy egy jobb vagy rosszabb hozamot elérő pénztárt választottak.

Közel 3 millió ember lépett vissza az állami rendszerbe, s az elmúlt két év meredek tőkepiaci emelkedésének köszönhetően végül a döntő többség kap is reálhozamot. A megszűnés előtt álló kasszáknál azonban nincs arra elég ember, hogy pár nap alatt milliós számban indítsanak átutalásokat, de a Magyar Posta sem képes arra, hogy ekkora volumenben kézbesítse a pénzeket.

Mikor jön végre a nyugdíjpénz?Noha a többség azt választotta, hogy utalják bankszámlára a pénzét, milliós nagyságrendű lehet készpénzes kézbesítések száma. Azt nem lehet tudni, hogy milyen sorrendben indítják az utalást, illetve az utalványozást a kasszák, lehet, hogy számít a névsor, lehet, hogy nem. Lényegében annyi fogódzót lehet találni, hogy a kisebb kasszákból távozók pénze hamarabb megérkezhet, mint a nagyobbakból átlépőké, illetve a bankszámlára utalást választók gyorsabban megkaphatják a pénzt, mint a „postások”. Kis kasszák utalós ügyfelei nagy valószínűséggel két héten belül pénzhez juthatnak, a postást lesőknek a legrosszabb esetben augusztus végéig kell várniuk, az ugyanis a kifizetésekre megadott törvényi határidő.

A következő kérdés az, hogy mire is költjük a pluszbevételt. Az már hónapokkal ezelőtt is gyanítható volt, hogy megtakarítás nem sok lesz belőle, s a többség feléli, beolvasztja a nyaralási büdzsébe, vagy vesz valamit, amire régóta vágyik. Emellett sokaknak jól jön az összeg hiteltörlesztésre is – az elmúlt hetek eseményei, legfőképp a svájci frank erősödése miatt ez is valószínű. Az emberek bizalmatlanok, a devizahitelesek kétségbeesettek, úgyhogy részükről nagyon is okos lépés volna, ha a törlesztésre költenének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top