Aktuális

Dögösnek tartja a magyar lányokat a norvég mészáros

Hétfőn 13 órakor hallgatja meg a bíróság a norvég merényletekkel gyanúsított Anders Behring Breiviket. Mint ügyvédje elmondta, védence nyilvános tárgyalást szeretne, hogy elmagyarázhassa a közvéleménynek, miért követte el a tettét.

Tagadta bűnösségét a múlt pénteki norvégiai robbantások és lövöldözés feltételezett elkövetője, amikor hétfőn kihallgatta őt a vizsgálóbíró. Breivik ugyan beismerte, hogy ő hajtotta végre a 93 halálos áldozatot követelő merényleteket, ám tagadta büntetőjogi értelemben vett bűnösségét. A vizsgálóbíró úgy döntött, hogy Breivik négy hétig vizsgálati fogságban marad,magánzárkában. A férfi egyébként nyilvánosan akart beszélni, hogy magyarázatot adjon tettére. Ez igen nehéz, hiszen esetleges elvtársain kívül senki nem képes felfogni a hétvégén Oslóban és Utoya szigetén történteket. Mint ismeretes, péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe a norvég fővárosban a kormány székházánál, majd innen nem messze Breivik lőfegyverekkel vérengzést rendezett egy nyári táborban. A két helyszínen összesen 93-an vesztették életüket; négy embert eltűntként tartanak nyilván.

Miért?!

Nézd meg képgalériánkat!
Nézd meg képgalériánkat!

A világot megdöbbentette minden idők egyik leghidegvérűbb, egyik legtöbb áldozatot követelő ámokfutása, amelyet „könyörtelennek, de szükségesnek” nevezett az elkövető fiatal norvég férfi, aki beismerte, hogy ő követte el az öldöklést. Állítja, hogy egyedül, bár több szemtanú látott a közelében társakat.

Ügyvédje szerint a 32 éves Breivik valószínűleg hosszú ideje tervezte a bűncselekményt. Már május elején hat tonna ammónium-nitrátot (műtrágyát) vett egy mezőgazdasági nagykereskedésben (a rendőrség megerősítette, hogy a norvég kormány székházánál működésbe hozott robbanószer ammónium-nitrátból és gázolaj keverékéből állt).
Úgy tudni, a merénylőt az foglalkoztatta, miként szabadulhatna meg Európa a bevándorlóktól. Ügyvédje közölte, hogy védence a norvég társadalom ellen akart támadást intézni, mert szerinte gyökeres változtatásokra van szükség.

Egyórányi borzalom

Utoya szigetén, ahol a kormányzó Munkáspárt ifjúsági tagozata tartotta a nyári egyetemét, vasárnap is folyt a kutatás a mészárlás esetleges további áldozatai után. Az eseményekről annyi tudható, hogy a gyilkos rendőrruhában volt; odahívta magához a táborozókat, majd végzett velük. „Először a szigeten lőtte le az embereket, utána célba vette azokat, akik a vízbe vetették magukat” – idézte fel a történteket az egyik szemtanú. Egy másik táborozó elmondta, hogy sokan halottnak próbálták tettetni magukat, de a gyilkos, miután az egyik fegyverrel eltalált valakit, a másikkal, egy vadászpuskával még fejbe lőtte áldozatait.
A rendőrségnek 50 percébe telt, mire odaért a lövöldözés helyszínére, mert helikopter nem volt készenlétben. Emiatt sokan támadják a szervezetet, mondván, az elkövető addig zavartalanul „vadászhatott”. A gyilkos megadta magát.

Gyász és döbbenet

„A második világháború óta soha nem sújtotta országunkat ilyen súlyos bűncselekmény” – fogalmazott a norvég kormányfő. Az áldozatok 14–19 éves fiatalok. Egy olyan országban haltak meg, amelynek eddig a nyitottság és biztonság volt a „védjegye”. A belügyminiszter mégis azt nyilatkozta, nincs ok a terrorfenyegetettségi szint emelésére, de a biztonsági intézkedéseket szigorítják. Norvégiában és Svédországban néma csenddel és gyertyákkal emlékeztek. A magyar kormány részvétét nyilvánította az elhunytak hozzátartozóinak; a külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról. Más hazai vonatkozásai azonban bőven vannak a merényletnek.

Magyar kapcsolat

Nézd meg képgalériánkat!
Nézd meg képgalériánkat!

A mészárlás óta sorra kerülnek elő a tettes internetre feltöltött írásai: a világ próbálja megérteni azt az ideológiai hátteret, ami idáig vezetett. Egy 1500 oldalas dokumentumban Breivik többször említi Magyarországot, ahol egyébként többször is járt az elmúlt években, és úgy hírlik, legjobb barátja egy Norvégiában élő magyar származású fiú volt – ami elég abszurd ahhoz képest, ahogyan a bevándorlókról gondolkodik. A férfi leírja, hogy 2009 őszén Budapesten ünnepelték barátja, Peter harmincadik születésnapját: „Nagyon szeretem azt az országot és az embereket. A budai klubok elsőrangúak, kitűnő az elektronikus zenei szféra, a legjobbak között van a világon. A magyar lányok pokolian dögösek, kár, hogy a küldetésem miatt nem lehet tartós kapcsolatom.”

Politikai írásaiban a 32 éves, egyébként kimondottan jó külsejű fiatalember említi Lukács Györgyöt és Kertész Imrét, méltatja Hunyadi János és Thököly Imre tetteit, és felsorolja a hazai, általa szélsőjobboldalinak és nacionalistának nevezett szervezeteket. Közli, hogy Európában több tízmillióan szimpatizálnak ezekkel az eszmékkel, és több tízezren vannak olyanok, akik készek harcolni „a mi oldalunkon”. Sajnos vélhetően igaza van, és az első sokk után ez a legijesztőbb tény, ami most nyomasztja a világot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top