Aktuális

Spórolj a banki átutaláson!

Ha eurót utalnál, az eddiginél olcsóbban, gyorsabban és kiszámíthatóbban is megteheted – feltéve, ha tudod, mi az a SEPA.

Spórolj a banki átutaláson!Hallottál már a SEPA-ról? Fogadjunk, hogy azt sem tudod, eszik-e vagy isszák. De ne félj, semmi okod szégyenkezni, a legelvetemültebb pénzügyesek kivételével szinte alig hallottunk erről az uniós projektről mi, egyszerű földi halandók. Pedig érdemes képben lenni, mert aki tud a SEPA-ról, az pénzt spórolhat.

A SEPA egy angol betűszó, a feloldása: „Single Euro Payment Area”, ami magyarul Egységes Eurófizetési Övezetet jelent. A pár éve létező fogalom lényege az, hogy az Európai Unió tagállamain belül kidolgoztak egy szabványos fizetési módszert, és aki ezt használva utalja el mondjuk az olaszországi szálloda bankszámlájára a lefoglalt szoba árát, az pontosan tudhatja, hogy mikorra ér oda a pénze, mint ahogy abban is biztos lehet, hogy semmiféle közvetítői díjat nem kell fizetnie a külföldi átutalásért a saját és a fogadó pénzintézet szokásos díjain kívül.

Itt tudsz utánanézni a SEPA-utalásokat fogadó bankok listájának.

Persze mielőtt rohannánk SEPA-átutalással fizetni a szállás árát, tudakoljuk meg a bankunknál, hogy vajon felkészítette-e a rendszerét az ilyen típusú átutalások indítására, és azzal is fontos tisztában lenni, hogy a fogadó pénzintézet képes-e fogadni az így elküldött pénzt. Igaz ugyan, hogy egy kis extra kérdezősködésbe kerül, de megéri, mert több jelentős előnye is van annak, ha nem hagyományos átutalással küldjük a pénzt külföldre:

  • SEPA-átutalás esetén az összeg teljes egészében – a közvetítői díjak levonása nélkül – jut el a fizető fél számlájáról a kedvezményezett számlájára. Mindkét fél kizárólag a saját pénzforgalmi szolgáltatójának díját viseli.
  • A SEPA-átutalás indításának napjától számítva az összeget maximum három banki munkanap alatt garantáltan jóváírják a kedvezményezett számláján, 2012-től pedig ez az idő egy banki munkanapra rövidül.
  • A hazai bankok esetében a SEPA-átutalásokra alkalmazott díjak általában alacsonyabbak az ettől a fizetési módtól eltérő euró-devizafizetésekre alkalmazott díjaknál.

Azzal fontos azért tisztában lenni, hogy ilyen módon kizárólag eurót küldhetünk, és még egyszer hangsúlyozzuk: csak az unió tagállamain belül működik a SEPA.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top