Aktuális

Narancs riasztás: jégeső és országos lehűlés jön

Kidőlt fák, megrongálódott kémények, az eső miatt elöntött épületek – sok munkát adott a tűzoltóknak a vihar. Csütörtökön jön a további lehűlés.
Fotó: MTI
Fotó: MTI

Narancssárga riasztás van érvényben az ország keleti felén a nagy mennyiségű eső és a várható viharos széllökések miatt. Az előrejelzés szerint éjfélig Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön a heves esőzés miatt akár a piros riasztás is érvénybe léphet a következő órákban.

A Kárpát-medencét kedden még nagyon meleg, fülledt, nedves levegő töltötte ki, amelyhez az esti órákban északnyugat felől egy 6-10 Celsius-fokkal hűvösebb léghullám adódott, ezért alakultak ki a heves záporok, zivatarok. Szerdán szintén sok helyen esik az eső, amit felhőszakadás, viharos szél kísér.

A közép-magyarországi régióban az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint akár nagyméretű jég is eshet. A déli óráktól pedig elsősorban a régió keleti felében akár óránkénti 80-90 kilométeres széllökésekre is számítani lehet.

Csütörtökön országos lesz a lehűlés

Csütörtökön csaknem 10 fokot esik a hőmérséklet, országszerte csak 18–23 fok várható. Borongós, csapadékos időre van kilátás, több helyen ekkor is lehetnek még heves zivatarok.

Ehhez képest pénteken és szombaton barátságosabb időjárásra lehet számítani. Már csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, a csúcshőmérséklet várhatóan 23–28 fok körül alakul majd. Vasárnapra ismét csapadékos, hűvösebb időre van kilátás, a kánikula tehát egy időre véget ért.

Szerdára virradó éjjel pusztított a vihar

Kedden éjfélig országszerte 177 riasztás érkezett a tűzoltókhoz viharkárok miatt; de senki nem sérült meg – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Petróczi Tímea szerda reggel.

A Tiszántúlt és a délkeleti országrészt leszámítva az ország egyes részein kiugró mennyiségű csapadék esett, több helyen óránkénti 70-90 kilométeres erősségű szél fújt. Főleg az erős széllökések okoztak gondot, a tűzoltóknak kidőlt fákat, letört faágakat kellett eltávolítaniuk, de 12 épületben is kár keletkezett. Volt, ahol a kémények sérültek meg, míg máshol vizet kellett szivattyúzniuk.

A Veszprém megyei Ősiben villám csapott egy épületbe; a tűzoltóknak sikerült este tízre eloltani a tüzet, de az ott lévő állatok elpusztultak.

A legtöbbször Budapesten, Pest és Baranya megyében riasztották a tűzoltókat. Ferihegyen, a Liszt Ferenc repülőtéren mintegy egy órán át a forgalmat is leállították a vihar miatt.

A fővárosban is sorra érkeztek a bejelentések a tűzoltókhoz, a legtöbbször itt is fakidőlés miatt kellett kivonulniuk, de volt olyan ház is, amelyből az egy méter magasan álló vizet kellett kiszivattyúzniuk. A XVI. kerületben egy családi házba  villám csapott, emiatt a tetőszerkezete részben leégett, de senki nem sérült meg – mondta Kisdi Máté, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top