Aktuális

Biztonságosabb a gyereknek, ha a nagyszülő vezet

Sokkal kevesebb az esélye, hogy megsérül az autóban ülő kisgyerek, ha valamelyik nagyszülő vezeti az autót, mint akkor, ha a szülő.

Biztonságosabb a gyereknek, ha a nagyi vezetNemcsak ritkábban, de ráadásul kevésbé súlyosan sérülnek meg az autóban ülő gyerekek, ha nem apu vagy anyu, hanem a nagypapa vagy nagymama ül a volán mögött – állítja dr. Fred M. Henretig, a Philadelphiai Gyermekkórház kutatója, aki öt év baleseti statisztikáit elemezte munkacsoportjával.

A kedvező statisztikát ráadásul úgy sikerült elérni, hogy a nagyszülők kevésbé ügyesen kötik be a gyereket a gyerekülésbe, mint a szülők, ráadásul az idősebb autóvezetők általában gyakrabban szenvednek balesetet.

„Lehet, hogy az a rejtély kulcsa, hogy a nagyik annyira aggódnak a rájuk bízott unoka testi épségéért, hogy önkéntelenül is annyira túlóvatoskodják a vezetést, hogy az már minden egyéb hátrányt felülír” – mondták a kutatók. Ha tényleg ez a helyzet, akkor érdemes megvizsgálni, vajon konkrétan mit is csinálnak másként a nagyszülők ilyenkor, mert ez a többieknek is segíthet.

A számok megszállottjainak néhány adat a kutatásból:
  • 11 859 tizenhat éven aluli gyerek autóbalesetét vizsgálták;
  • 9,5% volt a nagyszülők aránya a balesetes autók vezetői között;
  • 6,6%-ban szenvedtek komolyabb sérülést a nagyszülők mögött ülő gyerekek;
  • 0,7%-ban szenvedett sérülést baleset során az autóban lévő gyerek, ha nagyszülő vezette az autót, 1,05%-ban, amikor a szülő.
  • Összesítve
    A sofőr nemének, a gyerek nemének és életkorának, a biztonsági öv használatának, a gyerekülés irányának és a baleset súlyosságának figyelembevételével korrigált arányok szerint pont 50% az esélye annak, hogy megsérül az autóban utazó gyermek, ha a nagyszülők vezetnek, mint ha a szülők.

     

     

    Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top