Aktuális

Veszélyekkel támad a nyár

Megtépázott háztetők, betört ablaküvegek maradnak a heves viharok után, az utakon meg elszabadul a pokol: az üdülési szezonban hatszorosára ugrik a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma. Utánajártunk, hogyan védheted magad és pénztárcád az évszak veszélyeitől.
becsapta a huzat
Becsapta a huzat

Aki próbálta már, milyen érzés a rég várt nyaralás közepén arról értesülni, hogy otthon egy vihar lefújta a háztetőtökről cserepet, vagy betörte az ablakot, az tudja, mennyire tönkreteszi egy ilyen esemény a gondtalan kikapcsolódást.

Ráadásul nem csak otthon történhetnek bajok: a családi nyaraló is ki van téve a természet pusztító hatásainak. Elterjedt tévhit, hogy a víkendházat elég a téli holt szezon idejére biztosítani, amikor üresen áll a ház, mert a betörők úgyis csak ekkor portyáznak – nyáron is jöhet például egy komolyabb csőtörés, ami eláztatja a padlót és falakat, úgyhogy érdemes már a viharszezon beköszönte előtt megfelelő lakásbiztosítást kötni, ami véd az elemi csapásoktól.

Mad Max az utakon

Sokan nem is gondolnák, mennyivel többen sérülnek meg az utakon júniustól augusztusig, mint az év többi szakában: a nyári hónapokra esik a közúti balesetek 60 százaléka! Azaz míg például tavaly márciusban összesen 18 személyi sérüléssel járó karambol volt, addig augusztusban ennek hatszorosa, szám szerint 103. Persze ez nem véletlen: egyrészt nyáron kirajzanak a motorosok, akiket jóval kevésbé véd a járművük, mint egy autóst, másrészt a kánikulásban könnyebben elromlanak az elektromos berendezések, ami szintén sok baleset forrása.

Európa legnagyobb autóklubja, az ADAC összesítette a tavalyi adatokat, amikből az derült ki, hogy az autósok több mint fele az elektromos rendszer hibája miatt került bajba, a segélyvonalra telefonálók közel negyede pedig a motorvezérlés zavarai miatt kért műszaki segítséget.

Egyszóval még ha amúgy nem is kötöttünk cascót a járművünkre, a nyári hónapokban mindenképp érdemes – ráadásul akár 3 napra is vehetünk, úgyhogy megtehetjük, hogy csak a külföldi utazás idejére gondoskodunk a biztonságunkról. Az egy hónapos kötésnél pedig már jelentős kedvezményeket ad a biztosító, már csak ezért is érdemes megismerni a lehetőségeket.

Tippeink viharkár ellen

  • Ha elmész otthonról, mindig zárd be az ajtókat, ablakokat – így nem csaphatja be őket a huzat, és nem törik ki az üvegük.
  • Vihar előtt, ha csak teheted, áramtalanítsd az egész lakást, de legalábbis minél több elektromos berendezést húzz ki a konnektorból – ezzel elkerülheted, hogy az esetleges villámcsapás okozta feszültségingadozás tönkretegye azokat.
  • Viharos időben ne parkolj fa alá, hogy a letört gallyak és lombok ne tehessenek kárt az autódban.
  • Komolyabb felhőszakadás idején ne hagyd mélygarázsban az autót, mert a beömlő víz kárt tehet benne.
  • Ha valamilyen viharkár ért, akkor fotózd le az okozott sérüléseket, és lehetőleg két napon belül jelentsd a biztosítónak.

 Tippek közúti balesetek ellen

  • Mielőtt hosszabb útra indulsz, ellenőrizd a keréknyomást, az olajszintet és a hűtővizet, így nem érhet kellemetlen meglepetés az autópályán.
  • Ha kombi autóval utazol, ne pakolj a csomagtartóba az üléstámláknál magasabb halmot, mert a hirtelen fékezésnél előreeső tárgyak sérülést okozhatnak.
  • Közhely, de azért elmondjuk: ha álmos vagy, ne vezess, hanem állj félre és aludj egy kicsit. Egyébként általában 2 óra az emberek koncentrációs ciklusa, de 3-4 óránként mindenképp állj félre, és egy kicsit mozgasd meg a tagjaidat.
  • A zsúfolt városi közlekedésben legyél előzékeny a robogósokkal – ami egy autósnak csak apró koccanás, az a két keréken közlekedőknek komoly sérülésekkel járó baleset lehet.
  • Mindig tartsd az eszedben nyáron, hogy váratlanul felbukkanhat az úton egy motoros!
Vereczki András, AEGON Magyarország vezérigazgató helyettese válaszol
Milyen természeti tényezők okozzák a legtöbb kárt?

Tapasztalataink szerint a legnagyobb bajokat a jégverés okozza, a leggyakoribb pedig az egyszerűbb viharkár: az elmúlt három évben a bejelentések 58 százaléka kötődött ehhez. A villámcsapások – amelyek leginkább az elektronikus eszközökben okozhatnak zárlatot – a meteorológiai károk közel negyedét jelentetik.
 
Hogyan tudunk felkészülni a viharokra?

Az utóbbi években kiszámíthatatlanabbak lettek a nyári viharok, nehezebben megbecsülhető, hogy hol csap le a következő vihar, vagy jégverés. Ráadásul míg korábban a károk jelentős része elkerülhető lett volna néhány egyszerű előkészülettel (például azzal, ha kitisztítják az ereszt, vagy becsukják az ablakot), addig napjaink hevesebb viharaiban ezek már nem mindig segítenek. Nem véletlen, hogy az elmúlt években felértékelődött a biztosítások szerepe, egyre többen látják be, hogy otthonuk biztonsága és saját anyagi jólétük fenntartása csak így garantálható.  Javaslom, készítsünk házi leltárt értéktárgyainkról!
 
Mit tehetünk kár esetén?

A biztosítók továbbra is ajánlják a károsultaknak, hogy a bejelentés előtt lehetőleg keressék meg szerződésük számát az ügyintézés gyorsítása érdekében. A károk elhárításával nem kell megvárni a biztosító szakemberét, vagy a kárbejelentést – azt bármikor meg lehet kezdeni. Ha lehetséges, érdemes lefényképezni a kárt, és eltenni a károkat bizonyító maradványokat, törmelékeket, anyagokat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top