Aktuális

Visszaüt, ha férfiasan keménykedik a női főnök

Tévedésben vannak azok a női főnökök, akik azt hiszik, hogy attól lesz tekintélyük, ha férfiasan keménykednek. Ezzel inkább csak ellenszenvet és konfliktusokat váltanak ki, míg női eszköztáruk eredményesebb lenne!

Ha nőkről van szó, nem sikeres a férfias, agresszív vezetői stílus, sőt az ellenkező hatást váltja ki: az alfanőstény-főnökök beosztottjai kevésbé motiváltak és együttműködőek. A London University kutatói megállapították, hogy azok a női vezetők, akik elnyomják természetes női adottságaikat, sokkal gyakrabban kerülnek konfrontációba a munkatársaikkal. A szakemberek szerint sikeresebbek lehetnének, ha munka közben kihasználnák – a nőkre jellemző – kifejezetten jó kommunikációs és empatikus képességeiket.

Visszaüt, ha férfiasan keménykedik a női főnökA kutatók öt egészségügyi intézményben tanulmányozták felső vezetők menedzseri stílusát, de a megállapításaik tulajdonképpen szakmától függetlenül érvényesek bármilyen területen. A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a női vezetők egy része az egészséges magabiztosságtól a férfias agresszivitás irányába fordult, pedig azok a nők, akik a férfias viselkedést választják, rossz úton járnak.

A női főnökök gyakran úgy érzik, hogy azzal lesznek sikeresek, ha lemásolják a férfiak számára jól bevált viselkedésmintákat. Ez egyrészt érthető, hiszen ez még mindig egy férfias szerepkör, és korábban a vezetők mindig férfiak voltak. A szakemberek szerint a legjobb vezetők átlagon felüli érzelmi intelligenciával rendelkeznek. A női vezetői stílusnak éppen ezért meg kellene maradnia nőiesnek, kihasználva azokat az előnyös adottságokat, amelyek velük születtek, és amelyeket a munkahelyen még kamatoztatni is tudnak. A jó kommunikációs készség, ítélkező képesség, érzékenység, empátia és pszichológiai érzék ugyanis mind olyan képességek, amelyek hozzásegíthetik őket ahhoz, hogy jó vezetők lehessenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top