Aktuális

Betiltották az öngyilkossági készletet

Egészen mostanáig bárki szabadon megvehette az öngyilkosoknak szánt egységcsomagot az amerikai Oregon államban. Most viszont elkezdtek azon aggódni, hogy nem csak a kegyes halálra vágyók használhatják fel.

A helyi törvényhozás azért tiltotta be a fulladásos halált okozó eszközök készletének adásvételét, mert bár azt eredetileg gyógyíthatatlan betegek számára hozták forgalomba, olyanok is vásároltak belőle, akik amúgy teljesen egészségesek voltak, csak ingatag lelkiállapotuk miatt akartak öngyilkosok lenni.

A biztosítékot végül az verte ki, hogy egy makkegészséges 29 éves férfi is véget vetett az életének, miután vásárolt az eszközökből. A csomag „feltalálója”, Charlotte Hydorn szerint a készlet kizárólag azt a célt szolgálta, hogy a gyógyíthatatlan betegek méltósággal halhassanak meg otthonukban, családjuk körében.

Többé nem vehetik meg egy készletben az összeys szükséges eszközt
Többé nem vehetik meg egy készletben az összes szükséges eszközt (képünk illusztráció)

A „csináld magad!” szett betiltása egyébként nem érinti az orvosi segédletű kegyes halál engedélyét: már 14 éve választhatják az eltávozásnak ezt a módját a gyógyíthatatlan beteg oregoniak. Mostanáig 525-en lettek így öngyilkosak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top