Aktuális

Tovább él, aki barátkozik a munkahelyén?

Idegesítenek a munkatársaid? Pufogsz, ha hangosan trécselnek? Jobb, ha abbahagyod! Az egészséged is hálás lesz érte.
Tovább él, aki barátkozik a munkahelyén?
Mobbing – mérgező munkahelyek

Ha jól kijövünk a kollégáinkkal, akár tovább is élhetünk, még akkor is, ha a főnökünket nem szeretjük. Ezt egy új kutatás eredményei alapján állítják a szakemberek, amelyet 820 dolgozó nő és férfi bevonásával végeztek húsz év (1988-tól 2008-ig) tapasztalataira alapozva a Tel Aviv-i egyetemen. A tanulmányt az Amerikai Pszichológiai Szövetség közölte legfrissebb folyóiratában.

Kiderült, hogy azoknak a résztvevőknek, akik jó kapcsolatban voltak a munkatársaikkal, sokkal nagyobb esélyük volt a túlélésre, mint azoknak, akik nem jöttek ki a kollégáikkal. Leginkább a 38–43 éves korosztályban tapasztaltak szoros összefüggést a pozitív munkahelyi kapcsolatok és az elhalálozás kockázata között. Ugyanakkor a szakemberek szerint a vezetők, menedzserek támogatása semmilyen hatással nincs a túlélési esélyekre. A tanulmány készítői szerint az, hogy egy ember mennyire jól képes beilleszkedni a munkahelyi közösségbe, jellemző lehet mindenféle halálok kockázatára is.

Tovább él, aki barátkozik a munkahelyén?A felmérésben az ország legnagyobb pénzügyi, biztosítási, egészségügyi és feldolgozóipari vállalatainak dolgozói vettek részt, akik átlagosan 8,8 órát dolgoztak naponta. Egyharmaduk nő volt, 80 százalékuk családos, és 45 százalékuk legalább 12 évig folytatta korábban a tanulmányait. A kutatók olyan tényezőket is vizsgáltak, amelyek hozzájárulnak a pozitív kollegális viszonyok kialakításához, mint a segítőkészség és a barátságos viselkedés. A tanulmányból az is kiderült, hogy a férfiak egészségére jó hatással van a vezető beosztás, a nők halálozási esélyeit viszont növelheti, ha nagyobb felelősségű pozícióban dolgoznak.

Dr. Arie Shirom, a kutatás vezetője elmondta, arról nincsenek adataik, hogy a vizsgált húsz év során hogyan alakult a terhelés, az ellenőrzés vagy a támogatás az egyes munkahelyeken, de más felmérések alapján úgy gondolják, hogy nem történt jelentős változás ebben a tekintetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top