Aktuális

Indul az országos mászókarazzia

Országos akcióba kezd a fogyasztóvédelmi hatóság: egy sor játszóteret vizsgálnak meg július közepéig, hogy kiderüljön, nem veszélyesek-e a gyerekek számára. Az utóbbi években sokkal jobban odafigyelnek a játékok biztonságosságára, de azért nem árt az óvatosság!
Critical Moms: „A járdahibáktól a gyerek agyrázkódást kap!”

A játszóterek biztonsági ellenőrzésébe kezd a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a szakemberek főleg a gyerekeket fenyegető rejtett veszélyeket próbálják kiszűrni. A fogyasztóvédelmi szakemberek július közepéig országszerte ellenőriznek, megnézik a már működő, de a még forgalomba sem helyezett játszóterek engedélyeit, főleg a biztonságos üzemeltetéshez szükséges tanúsítványokat – mondta Fülöp Zsuzsanna, a hatóság szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Azt is figyelik, hogy a játékokon megfelelően szerepel-e, melyik korcsoportnak ajánlják, valamint hogy jól karbantartják-e a játékokat.

Indul az országos mászókarazziaFőleg azokat a játékokat kell kiszűrni, amelyek használata során a kicsi feje vagy ruhája beakadhat valamibe. Bruszniczky Balázs, egy játszótéri eszközök biztonságát vizsgáló cég vezetője hozzátette: nem gumiszobákhoz hasonló környezetet akarnak kialakítani a játszótereken, de olyan, a gyerekeknek kihívást jelentő játékok építésére ösztönöznék a gyártókat, amelyek használata során a legkevesebb rejtett veszély leselkedik a legkisebbekre.

Magyarországon sokat javult a játszóterek biztonságossága; a cég tapasztalatai szerint 2004–2005-ben még a játékok több mint 90 százaléka nem felelt meg az előírásoknak, napjainkra viszont a legtöbb üzemeltető már biztonságos feltételeket teremtett a játszótereken.

Fülöp Zsuzsanna szóvivő a sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy a közelmúltban először vizsgálták meg a gyermekek számára készült arcfestékeket. Az arcfestés ugyanis nagyon elterjedtté vált, szinte nincs olyan gyerekrendezvény, ahol ne találkozhatnánk a cicának, macinak maszkírozott gyerekekkel. Nos, a fogyasztóvédők szerint csak egy esetben füleltek le nem megfelelő összetételű festéket, amúgy csak a termékek jelölésénél akadtak kisebb hibák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top