Aktuális

Törékeny kislány volt a meghalt katonanő

Csinos, fiatal katonanő mosolyog a honvédség által szerdán közzétett képeken. A fiatal őrmester kedden egy társával együtt az afganisztáni Baglán tartományban egy autóbalesetben vesztette életét. Egykori tanára beszélt a Nők Lapja Cafénak a mindössze 24 évesen elhunyt lányról.
Fotó: MTI
Fotó: MTI

„Törékeny kislány volt, és az is maradt” – így emlékezett az Afganisztánban kedden meghalt magyar katonanőre, Róth Orsolyára az általános iskolai tanára. Baki Ferencné a besnyői Arany János Általános Iskola korábbi igazgatója megrendülten beszélt a Nők Lapja Cafénak egykori tanítványáról, aki egy másik magyar katonával együtt halt meg egy afganisztáni balesetben.

„Ő egy igazi kislány volt. Szorgalmas, az egyik legjobb tanuló az osztályában. Igazi közösségi embernek számított, sportolt, és rendszeresen indult tanulmányi versenyeken. Tizenkét éves koráig járt hozzánk, mindnyájunkat megviselt a halála” – mondta a pedagógus. Baki Ferencné hozzátette, nem emlékszik rá, hogy Orsolya már korán katonai pályára készült volna. A fiatal őrmester a kis Fejér megyei településről származott. Megkerestük a helyi polgármestert, de ő nem kívánt nyilatkozni arra hivatkozva, hogy nagyon felkavarták a községet a történtek.

Közben szerdán hivatalosan közzétették Róth Orsolya fotóját. Az egyik közösségi portálon még mindig elérhető oldala alapján a mosolygós lány december végén ünnepelte volna 25. születésnapját. Bemutatkozásában szerepel, mennyire szerette az állatokat, a foglalkozás rovatba pedig egyszerűen azt írta: „katona vagyok”.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

A magyar katonákat szállító jármű – amelynek parancsnoka Róth Orsolya volt – kedden szenvedett balesetet. Szerdán a honvédség sajtótájékoztatót tartott, ezen cáfolták azokat a korábban megjelent híreket, miszerint a két magyar katona halálát a sofőr rutintalansága okozta. Benkő Tibor vezérkari főnök szerint az autó vezetőjét külön kiképezték a speciális katonai jármű vezetésére, ráadásul kint tartózkodása során több mint 2000 kilométeren vezette az aknák elleni védelemmel ellátott M-RAP MaxxPrót.

A keddi sajnos nem az első ilyen tragédia. Tavaly augusztusban támadás ért egy magyar konvojt, szintén Afganisztánban, akkor is egy katonanő, a 32 éves Pappné Ábrahám Judit veszítette életét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top