Aktuális

Naponta négyszer kopogtatnak a rendőrök Geréb Ágnesnél

Saját lakásában nem, csak a lányánál lehet házi őrizetben Geréb Ágnes, az otthon szülések miatt eltiltott orvos. Te hogy viselnéd, ha minden reggel hatkor a rendőrök keltenének, és még az utcára sem mehetnél le?

Naponta négyszer kopogtatnak a rendőrök Geréb ÁgnesnélReggel 6 órakor kopogtatnak először a zsaruk Geréb Ágnesnél, a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyásznál, hogy ellenőrizzék, betartja-e a házi őrizet szabályait. Utána még legalább háromszor jönnek szúrópróbaszerűen, hogy lássák, otthon van-e” – tudta meg a Nők Lapja Café az otthon szülés legismertebb hívének környezetéből.

Az orvos azért van házi őrizetben, mert tavaly októberben az általa vezetett születésházban komplikációk léptek fel egy szülésnél, és a világra jött csecsemőt a mentőknek kellett újraéleszteniük. Úgy tudjuk, hogy ez nem egy tervezett otthon szülés volt, hanem váratlanul kezdődtek a fájások a kismamánál, Gerébet viszont utána letartóztatták, és megint büntetőeljárás indult ellene.

Tavaly, pár nappal karácsony előtt engedték ki Gerébet az előzetes letartóztatásból, de környezetéből többen is megerősítették, hogy először egy barátjához kellett költöznie, mert nem engedték, hogy saját otthonában legyen házi őrizetben. Névtelenséget kérő forrásaink szerint a hatóságok arra hivatkozva tiltották meg hazatérését, hogy erre a címre van bejelentve a cége is, ezért szerintük „fennáll a bűnismétlés” lehetősége.

Geréb Ágnest olvasóink az évtized egyik kedvencének választották, mivel eljönni nem tudott, lánya vette át a díjat

Nem világos, mitől tartottak a hivatalos szervek, hiszen Geréb lakása nem azonos azzal a budai ingatlannal, ahol az általa vezetett születésház működött, ráadásul úgy tudjuk, a bt.-t is inkább átjelentették máshová, csak ne legyen akadálya a hazaköltözésének. Végül rábólintva Geréb kérelmére március közepén megengedték, hogy az eltiltott orvos a felnőtt lányának lakásába költözhessen. Forrásaink szerint így legalább többi, még kiskorú gyerekével és az unokáival is együtt lehet Geréb Ágnes.

A rendőrök naponta négyszer jelennek meg a családnál ellenőrizni, és az eltiltott orvos egyáltalán nem léphet ki a lakás ajtaján. „Örülünk neki, hogy már nincs előzetes letartóztatásban, de még a börtönben is lemehetett naponta sétálni egy kicsit” – mondta egy közeli barátja, aki ugyanakkor nem szeretett volna arról beszélni, hogyan viseli a lakásfogságot Geréb. Egy másik barátja szerint – aki meg tudta látogatni a házi őrizetben – elég „stresszes” számára a folyamatos ellenőrzés, főleg, hogy a szintén ott élő unokáinak is el kell viselnie mindezt.

A házi őrizetben lévők ellenőrzésének gyakoriságáról az adott kerületi vezető dönt, Geréb Ágnes esetében az I. kerületi Rendőrkapitányság illetékes – válaszolta a Nők Lapja Café kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendőrség szerint minden házi őrizetesre azonos szabályokat alkalmaznak.

Gerébre ugyanakkor a börtön vár, hiszen – ahogy arról beszámoltunk – márciusban egy másik eljárásban első fokon letöltendő börtönre ítélték. Ez a másik büntetőper több korábbi otthon szülés miatt indult ellene és négy másik bába ellen, amiért az általuk vezetett szüléseknél komplikációk léptek fel, és az egyik esetben meg is halt a világra jött ikerpár egyik tagja.

Az eltiltott szülész ügyvédje fellebbezett a szigorú ítélet ellen, de egyelőre még az sem biztos, hogy idén egyáltalán megtartják a másodfokú tárgyalást. „Fél év, vagy akár egy év is eltelhet, mire másodfokon folytatódik az ügy” – mondta Pelle Andrea, Geréb ügyvédje, aki ugyanakkor reméli, hogy végül felmentéssel zárul az ügy. A perben szintén ügyvédként közreműködő Fazekas Tamás is egyetértett azzal, hogy „nagyon optimista” esetben dőlhet el idén, hogy mi lesz a végleges ítélet.
Miközben Geréb Ágnes sorsa így akár még egy évig is függőben maradhat, az otthon szülést szabályozó új rendelet alapján májustól az otthon szülés már legális, így bárki úgy dönthet, hogy saját otthonában szeretné világra hozni a gyermekét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top