Aktuális

Liz Taylor: Egy élet szerelme, egy élet sikere

Nyolc házasság, ötven film, két Oscar-díj, száz operáció, 360 millió dolláros vagyon. Elizabeth Taylor azonban csak egy volt. Hollywood egyik utolsó nagy istennőjét vesztette el a halálával. Az angyalok pedig talán már meg is kapták a meghívót az év esküvőjére, a mennyben ugyanis biztosan harmadszor is feleségül kéri őt örök szerelme, Richard Burton.

 Egy élet szerelme, egy élet sikereKétszer házasodtak össze, majd mindkétszer el is váltak. Nemcsak kettejük életét, de magát Hollywoodot is kiforgatta a négy sarkából az a nyers szenvedély, amely a Kleopátra 1962-es római forgatásán egymáshoz rántotta őket, és amelynek hullámai Elizabeth Taylor szívében nem csitultak Richard Burton 58 éves korában, 1984-ben bekövetkezett halálát követően sem.

Szó se róla, Brangelináék vagy TomKate-ék is kultikus párossá válhatnak, de hol vannak ezek a házasságok Liz és Dick dupla házasságtörésként indult kapcsolatához képest, amelyet egyszerre ítélt el nyilatkozatban a Vatikán és az Egyesült Államok Képviselőháza?   

Tavaly nyáron az akkor 78 éves Elizabeth Taylor beleegyezett, hogy nyilvánosságra kerüljenek Richard Burton hozzá írott szerelmes levelei, amelyeket több évtizeden át őrzött féltő gonddal a világ elől. A Dühös szerelem címet viselő páros életrajz megjelenése kapcsán adott interjúiban, nyolc házassággal a háta mögött és 26 évvel Burton halála után is csak arról beszélt: ő volt számára az egyetlen és igaz szerelem. „Fantasztikus volt a szó minden értelmében. Fantasztikus volt a színpadon, filmen, és fantasztikus volt az ágyban. Az első pillanatban, amikor Rómában megláttam, őrülten és halálosan beleszerettem. Újra hozzámennék, ha még élne, és harmadszorra talán valóban örökre szólna az eskünk.”

Botrányos boldogság

A Kleopátra forgatásakor ismerte meg Richard Burtont
A Kleopátra forgatásakor ismerte
meg Richard Burtont

Kapcsolatuk viharosan indult, és intenzitása később sem csillapodott egy fikarcnyit sem. Elizabeth Taylor – olyan más hírességekkel ellentétben, mint Greta Garbo vagy Marlene Dietrich – a szó legszorosabb értelmében véve is szexbálvány volt, a szenvedély volt az üzemanyaga. A Kleopátra forgatásakor 29 éves, de már kétszer elvált, egyszer megözvegyült, és ugyan a negyedik férje, az énekes Eddie Fisher is elkísérte Rómába, de az elkerülhetetlent ő sem tudta megakadályozni. Hogyan is tudta volna elérni azt, ami a pápának sem sikerült?  
 
Egy Marcello Geppetti nevű olasz paparazzo készítette a leghíresebb képet a házasságtörésen kapott Taylorról és Burtonről, amint egy lehorgonyzott jacht fedélzetén fekve csókolóznak Amalfi kikötőjében. A szemcsés, fekete-fehér felvétel lett a prototípusa mindazoknak a privát szférába betolakodó lesifotóknak, amilyenek később mondjuk Dianáról és Dodi Al Fayedről készültek.

Két év múltán, a sajtó árgus tekintete elől elmenekülve házasodtak össze a montreali Ritz-Carlton Hotelben, ahová Mr. és Mrs. Smith néven jelentkeztek be. Richardnak ez volt a második esküvője, Elizabethnek az ötödik. Másnap Burton Hamlet szerepében lépett színre Torontóban, ahol az előadás végén a színpadra szólította újdonsült nejét, és a dán királyfi Ophéliához intézett szavait ismételte el: „Én mondom, nem lesz több házasságunk.”  

Az ő filmjük, az ő életük

A Nem félünk a farkastól című filmben szinte a saját életüket játszották el
A Nem félünk a farkastól című filmben
szinte a saját életüket játszották el

A legendás páros tizenegy filmben szerepelt együtt, és ezek majdnem mindegyike tükröt tartott közös életük valamilyen sajátos vonására. A Nem félünk a farkastól részegen veszekedő házaspárja például kizárólag a pusztításon keresztül tudja kimutatni egymás iránt érzett szerelmét. „Richard számára valódi örömöt jelent, amikor kijön a sodrából – nyilatkozta egyszer Elizabeth. – A veszekedéseink szórakoztató üvöltözések, és Richard ilyenkor olyan, mintha kis atombomba robbanna fel benne.” Az Oscart végül – immár másodszor – egyébként csak Elizabeth nyerte el a filmért, amelyben valóban élete egyik legjobb alakítását nyújtotta. Richard veszített – csakúgy, mint minden más alkalommal. Hétszer jelölték, de végül sosem kapta meg a szobrot.   
 
Amikor három hónapra kiszálltak a filmezésből, a moziipar pánikba esett, becsléseik szerint ugyanis ekkor már az Egyesült Államok filmes bevételeinek közel fele származott olyan produkciókból, amelyekben legalább az egyikük szerepelt. Több százmillió dolláros vagyonuk felét ingatlanokra, jachtra, gyémántokra és festményekre költötték, és leginkább luxusszállodákban éltek, ahol teljes emeleteket lefoglaltak, és a szobaszervizt is sajátos módon értelmezték, amikor az ételt gyakran másik országból hozatták házhoz. Richard imádta méregdrága ékszerekkel elhalmozni világszép feleségét, aki kapott tőle többek között egy mai áron hétmillió dollárt érő Cartier-gyémántot is. „Azért vettem meg, mert ellenállhatatlanul gyönyörű – írta róla a naplójában –, és mert a világ leggyönyörűbb nőjén a helye.” A szóban forgó drágakövet azóta csak Taylor–Burton gyémántként emlegetik, és a Cartier legfőbb bemutatótermében van kiállítva New Yorkban, ahol hatezer látogató tekinti meg naponta.     

Még egy esély?

Egy civil kép a házaspárról. Elizabeth 40. születésnapját Budapesten ünnepelték
Egy civil kép a házaspárról.
Elizabeth 40. születésnapját
Budapesten ünnepelték.

„Sosem tudtam magamtól igazán elűzni a gondolatot, miszerint a színjátszás női szakma, ami nem illik egy valódi férfihoz – írja Burton egyik Taylorhoz szóló levelében. – Megcsinálom ezt a filmet, de csak puszta pénzsóvárságból. A szívem nincs benne, ahogy a tiéd ott van minden filmedben.” Ekkorra Richard Burton már keményen ivott, és egyre inkább elege lett a sajtó zrikálásából (Mr. Kleopátrának csúfolták) és felesége féltékenységi jeleneteiből. Elizabethnek pedig elege lett Richard alkoholizmusából, és hogy részegen a legaljasabb sértéseket vágta a fejéhez. Mire utolsó közös filmjüket leforgatták A válás címmel, addigra a saját különválásuk is a küszöbön állt. A szexuális energia még ekkor is szinte kézzel foghatóan vibrált közöttük, de a sajtó által állandó nyomás alatt tartott, közös mindennapjaikban kudarcot vallottak. Megpróbálták később még egyszer együtt, de akkor sem sikerült.  

Aztán jó néhány évvel később, 1984 augusztusában Elizabeth Taylor egy utolsó szerelmes levelet kapott Richard Burtontől, aki ekkor már Svájcban élt az új feleségével. Augusztus 2-án adta fel a postán, úgyhogy pár nappal az augusztus 5-i, halálos agyvérzése után érkezett a levél Los Angelesbe. Ez várta Elizabeth Taylort, amikor hazaérkezett Londonból, Richard gyászszertartásáról. És ez az egyetlen levél, amelyet nem adott ki soha a kezéből, csak a felolvasásába egyezett bele. Richard Burton arról ír benne, hogy nem boldogtalan ugyan, de vele boldogabb volt. És azt kérdezi, vajon lenne-e még egy esélye nála? Volna-e még egy esély számukra?
Mert haza akar jönni.
Elizabeth Taylor ezt a levelet haláláig az éjjeliszekrénye fiókjában őrizte.

Elizabeth Taylort négy gyermeke, tíz unokája és négy dédunokája gyászolja – valamint a világ filmrajongó közönsége.
Az angol–amerikai mozisztár tízéves korától szerepelt a vásznon, és Hollywood aranykorának egyik legjobb és leggyönyörűbb színésznőjévé érett.
Ő volt az első színész, akinek egymillió dolláros gázsit fizettek: a Kleopátra címszerepéért kapta, 29 éves korában.
Nyolcszor ment férjhez, ebből kétszer Richard Burtonhöz, akivel tizenegy filmben játszott együtt, és akit több interjúban is az egyetlen lelki társának nevezett.  
Egész életében komoly egészségügyi problémákkal küzdött, több mint száz műtéten esett át.
600 milliós vagyonának egy részét az AIDS-alapítványra hagyományozta, az AIDS-kutatás sorsát életében is a szívén viselte.
Michael Jackson volt az egyik legjobb barátja.

25 dolog, amit nem tudott Elizabeth Taylorról
Egyik utolsó interjújában arra kérték, sorolja fel azt a 25 dolgot, amit az emberek szerinte nem tudnak róla.

 Egy élet szerelme, egy élet sikere1. Mielőtt filmezni kezdtem, limonádét árultam Dél-Kaliforniában.
2. Amikor a fodrászom nincs a városban, szeretem magam vágni a hajam, és bárki másét is szívesen levágom.
3. Rajongok a Különleges ügyosztály sorozatért, minden epizódját láttam.
4. A gyerekeim gyerekkorukban együtt játszottak Mariska Hargitayval.
5. 1959-ben felvettem a zsidó hitet, a zsidó nevem Elisheba Rachel.
6. Az első lovamat Bettynek hívták.
7. Tizenhat éves koromban volt az első randim.
8. Túl rövidek a lábaim.
9. A Nem félünk a farkastól? című filmemre vagyok a legbüszkébb.
10. Nincs olyan nap, hogy ne használnék parfümöt.
11. Huszonöt évig álmodoztam róla, hogy saját parfümöt tervezzek, míg végül megvalósult.
12. Imádom a vérnarancsdzsúszt.
13. Életem első emléke a fájdalom.
14. Mai napig fáj a szívem, ha arra gondolok, hogy Richard soha nem kapott Oscar-díjat.
 Egy élet szerelme, egy élet sikere15. Tényleg nem érdekel, hogy megöregedtem.
16. A Hely a nap alatt című film előtt sosem próbáltam játszani.
17. Undorodom attól a sok mítosztól, amiket tényként kezelnek velem kapcsolatban.
18. A Violet Eyes nevű parfümömet a twitterezők nevezték el.
19. Sosem tanultam a színészetet, bár sokan úgy gondolják, rám fért volna néhány lecke.
20. A húszas éveimben majdnem elvesztettem a lábam és a látásom, de még mindig megvan mindkettő.
21. Minden színésznek az idegei a legnagyobb ellenségei.
22. Utálom, ha Liznek hívnak, mert úgy hangzik, mintha valaki sziszegne nekem.
23. Úgy gondolom, Istenhez bárhol közel lehet kerülni.
24. Delila nevű kutyám szerelmes Fang nevű macskámba, és az érzés kölcsönös.
25. A családom és a HIV/AIDS Alapítványnál dolgozó emberek jelentik számomra az egész világot.

 Egy élet szerelme, egy élet sikereA cikk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

  •  Mi lesz az ukrán béranyától született gyermekek sorsa?
  • Candida – mítosz és valóság
  • Böjtös ételek
  • Szerinted mitől esnek szét a házasságok?
  • Egy élet szerelme, egy élet sikere – Címlapon Elizabeth Taylor
  • Rajzoljunk a jobb agyféltekénkkel!

Ha szeretnél előfizetni a hetilapra, itt és most megteheted!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top