Aktuális

Gyomormosással végződött a nyugtatót szedett diákok esete

Gyógyszermérgezés miatt vittek kórházba három általános iskolás fiút a múlt héten Pécsett – a gyerekek Rivotril nevű nyugtatót vettek be. Bár a gyógyszerek ma már nem tartoznak a "legkedveltebb" drogok közé, a nyugtatók és antidepresszánsok éppen elérhetőségük miatt jelentenek veszélyt a fiatalokra.
Gyomormosással végződött a nyugtatót szedett diákok esete A nyomorúságból menekülnek a fiatalok – interjú dr. Rácz Józseffel a Kék Pont Drogkonzultációs Központ igazgatójával

A 12 éves fiúk nyugtató hatású és az epilepszia kezelésére szolgáló Rivotrilt vettek be, a gyógyszert pedig az egyik fiú apjától szerezték. Bár a diákok egy gyomormosással megúszták a “kalandot”, a rendőrség “súlyos testi sértés bűntette miatt eljárást indított, melynek során vizsgálják az apa felelősségét is” – derül ki a Pécsi Rendőrkapitányság közleményéből.

Az iskola, ahova a gyerekek jártak, sok szociálisan hátrányos helyzetű gyereket fogadott, akik között jócskán akadnak szerves oldószert (higító, ragasztó stb.) használó fiatalok is – mondja dr. Szemelyácz János, a pécsi Drogambulancia intézetvezető főorvosa.
Az általános iskola utolsó éveit járó gyerekek gyakran intenzíven érdeklődni kezdenek a drogok iránt, de sokszor 14-15 éves koruk körül, az iskolaváltás idején kerülnek először kapcsolatba ezekkel a szerekkel, ahogy a cigarettával és az alkohollal is – mondja Szemelyácz János.
A főorvos szerint, bár a túlzott gyógyszerfogyasztásra elsősorban a középkorúak hajlamosak, a nyugtatók és antidepresszánsok éppen elérhetőségüknél fogva vonzók lehetnek a serdülők számára is – a kamaszok elől ugyanis a szülők feltehetően már nem zárják el az házipatikát.

Gyomormosással végződött a nyugtatót szedett diákok esete A cannabisszármazékok fogyasztása először 1999-ben előzte meg a nyugtató- és altatószerekét. A magyar háztartásokban ma is feleslegesen sok gyógyszert tartanak, így legelőször a nyugtatókkal, antidepresszánsokkal kapcsolatos hozzáállásunkon kellene változtatnunk – orvosként és betegként egyaránt – magyarázza Szemelyácz.
A legnagyobb veszélyt azonban ma már nem a gyógyszerek jelentik, és talán a marihuána, a speed és az extasy is veszített népszerűségéből.
A változás nem feltétlenül pozitív, a fenti szerek helyét ugyanis a dodónak, katinak, zsuzsinak becézett metkatinonszármazékok vették át, márpedig ezek forgalmazása – műtrágyaként – egyelőre legális.

Szemelyácz doktor azt mondja, bár szükséges a prevenció, a pécsi gyógyszermérgezéshez hasonló esetek nem biztos, hogy az iskolai felvilágosítással megelőzhetőek. Fontosabb lenne, hogy a gyerekek megtanulják hasznosan, élményszerűen eltölteni a szabadidejüket, és hogy az összetartozás élményét ne a közös szerhasználat adja meg számukra – ehhez azonban a legtöbb iskolában és az iskolán kívül sem adottak a feltételek.    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top