Aktuális

35 focipályányi erdő pusztul el percenként

A Természetvédelmi Világalap (WWF) a berlini főpályaudvaron kihelyezett egy nagy "erdőveszteség-számlálót". Hatvan óra alatt Berlin nagyságú erdő tűnik el. Ez 35 futballpályányi területnek felel meg percenként a Földön.
35 focipályányi erdő pusztul el percenkéntNegyedmilliót nyert az év fája 

A Természetvédelmi Világalap (WWF) által emelt szerkezetet az ENSZ által kinevezett Erdők éve hivatalos kezdetekor leplezték le. A hatalmas digitális óra 2011. december 31-ig számolja az időközben a világban eltűnt erdők nagyságát – ez 60 óra alatt Berlin nagyságú területre nő. A hatalmas óra február végéig lesz látható Berlinben, azután más német pályaudvarokon állítják fel.
A WWF hangsúlyozta, hogy az erdők gyorsuló megsemmisülése a németek számlájára is írható. „Mi, németek évente húszmillió tonna papírt használunk el, ez fejenként átlagosan évi 235 kilogrammnyi papírpoharat, nyomtatópapírt, papírzsebkendőt, szórólapot jelent. Ezzel a számmal Németország uniószerte az élen áll” – mondta el Philipp Göltenboth, a WWF németországi képviselője.

Johannes Zahne, a WWF papírszakértője kifejtette: „A papírral spórolni és az erdőket védeni nagyon egyszerű dolog. Országszerte évente hatmilliárd papírpoharat spórolhatnánk meg, ha kávénkat útközben saját csészénkből innánk. Ez félmillió megmentett fát jelentene.” Emellett Zahne felhívta a figyelmet az újrahasznosított papír fontosságára és arra, hogy amilyen sűrűn csak lehet, le kellene mondani a számítógépben tárolható információk kinyomtatásáról.

Nemcsak a papíripar felelős azonban az erdők eltűnéséért. A hús, a takarmány, a fa és a bioenergia iránti növekvő igény fedezésének is az erdők esnek áldozatul. Helyüket egyre inkább mezőgazdasági területek és ültetvények veszik át.

(Forrás: Greenfo.hu/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top