Aktuális

Levadásszák és megfőzik a magyar énekesmadarakat

Drasztikusan megnőtt az illegális madárbefogások száma Cipruson 2010-ben. Az illegális vadászat elsősorban a Magyarországon is honos barátposzátákat érinti, de más énekesmadarak is az orvvadászok áldozatául esnek. A ciprusi éttermek sajnos biztos felvásárlói a befogott madaraknak, ugyanis belőlük készítik az "ambelopoulia" nevű ételt.
Levadásszák és megfőzik a magyar énekesmadarakat Rejtélyes állathalálok – Ez már a világvége előszele?

A tavaly augusztus 31. és november 8. között végzett felmérés rámutatott, hogy a madárfogó hálók engedély nélküli használata 75 százalékkal, a lépvessző alkalmazása pedig 89 százalékkal emelkedett 2009 hasonló időszakához képest – derül ki a szigetország BirdLife szervezetének adataiból.
 
A hazai vonuló madárfajok egy része pihenőhelyként vagy telelőterületként használja Ciprust, így a szigetországban folyó illegális tevékenységek veszélyeztethetik a Magyarországon költő énekesmadárfajokat is. Fontos, hogy az Európai Unió minden tagországában egyöntetűen kikényszerítse a madárvédelmi irányelv alkalmazását és a szabályok betartatását, különben az egyes tagállamok természetvédelmi erőfeszítései hiábavalóak lehetnek. A szándékosan befogott madarak mellett számos más faj, többek között baglyok, légykapók és a ciprusi hantmadár is a hálókba akad. A szakemberek becslése szerint – a vizsgált Famagusta és Larnaca kerületekben – 1,4 millió madár esett az orvvadászok áldozatául – tudtuk meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől.

A madarak csapdázása 30 éve illegális Cipruson. Az adatokból kiderül, hogy az elmúlt 9 évben nem sikerült megakadályozni az illegális madárbefogások számának növekedését, ez pedig komoly kudarc. Bár az 1990-es szinthez képest visszaesés mutatkozik, a növekedő trend előrevetíti egy ökológiai katasztrófa rémképét. Az Európai Unió tagállamaira a közös madárvédelmi irányelv komoly kötelezettségeket ró különösen a költöző madarak védelme terén. A ciprusi rendőrség többször fellépett a „felvásárló piacot” jelentő, ambelopouliát is felszolgáló éttermek ellen, ez azonban kiváltotta a helyiek tiltakozását. Parlamenti képviselők és más közéleti személyiségek felszólalása ezzel szemben megalapozhatja a hosszú távú állami fellépést az ügyben, ami biztosíthatja Ciprus biológiai sokféleségének megőrzését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top