Aktuális

Spórolás kezdőknek és haladóknak

Spórolnál a fizetésedből, de nem tudod, hogyan? Félsz, hogy hozzányúlsz a dugipénzedhez? Ács Gábor tippeket ad, hogyan spórold össze a kanapéra vagy a nyaralásra valót.
 Ács Gáborról dióhéjban

“életem kétharmad részében egyáltalán nem érdekelt a pénz. aztán viszont a szomszéd épp az én apró lakásomat nézte ki, hogy összenyissa a sajátjával, s ki lettem tömve egy köteg forinttal. az ajánlat visszautasíthatatlan volt, ráadásul rákényszerített, hogy elkezdjem behatóan tanulmányozni a befektetési lehetőségeket, meg mivel lakni is kell valahol, az ingatlanpiacot.

ma már világos, hogy a dolog alapvetően határozta meg pályaválasztásomat, meg egyik hobbimat is. előbbi lett a gazdasági újságírás, utóbbi pedig a befektetés. ez a párosítás a néhány nagy buktán keresztül gyorsan megtanította nekem, hogy mi a különbség aközött, amiről az okosok beszélnek, és aközött, ami valójában történik a pénzpiacokon.”

forrás: www.radiocafe.hu

Rengeteg módszer van annak biztosítására, hogy ne költsük el a teljes bevételünket. A lényeg, hogy akarni kell, aztán már bárki kitalálhat magának jópofa módszereket. Én annak idején a mezei old school módszert alkalmaztam, egy perselybe dobáltam be a felesleges apróimat, de be kell valljam, elég sűrűn meg is csapoltam a kasszát.


Megtanítunk olcsón közlekedni!
Spórolás kezdőknek és haladóknak

Az ismerősi körömben az évek folyamán a következőkkel találkoztam. Egy barátom a bevásárlókocsikba betett 100 forintokat gyűjti külön az autóban, de ez csak szórakozás, havi pár ezer forint jön össze belőle. A legkisebb címlet külön gyűjtése bevált módszer: én is ismerek olyat, aki amint 500 forintossal találkozik, átteszi azt a tárca másik rekeszébe, majd otthon egy külön dobozba. Mióta a 200-as fémpénz lett, azt is többen kiemelik és külön gyűjtik megtakarítási céllal. Pincér ismerősöm az összes jattot külön gyűjti, a rendes fizujából próbál megélni, a megtakarításból pedig elmegy nyaralni és kimegy a Szigetre.

Spórolj utalással

Sokan utalják át fizetésük egy részét egy megtakarítási számlára, ma már egy állandó megbízás alapszolgáltatás minden banknál. Olyanról is hallottam, hogy valaki meghúzza a határt 100 ezer forintnál, amit ha átlép a bankszámláján szereplő összeg, a felette levő pénzt elteszi egy külön számlára, ami a megtakarítást szolgálja. Egy igen szofisztikált barátom – mivel bankszámlacsomagja korlátlan ingyenes utalást tartalmaz – havi több utalást is beállított, a fizetéstől indulva egyre kisebb összegekre. A célja az, hogy mind teljesüljön, de előfordult, hogy az utolsóra már nem maradt pénz a számláján.

S ha valaki azt gondolja, hogy ezek mind teljesen amatőr módszerek, jó, ha tudja, hogy jól jelzik az egyértelműen kimutatható megtakarítási hajlandóságot, s a bankok is próbálnak erre épülő szolgáltatásokat nyújtani. Gyakori, hogy a rendszeresen félretett pénzekre az átlagosnál magasabb kamatot adnak, a Raiffeisen Bank pedig talán épp az 500 forintosok félretételéből merített ötletet: náluk van olyan szolgáltatás, hogy minden egyes bankkártyás fizetéskor automatikusan átkerül 500 forint egy megtakarítási számlára, vagyis úgy takarékoskodik a számlatulajdonos, hogy azt szinte észre se veszi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top