Aktuális

Évente ezer pincér halálát okozza a passzív dohányzás

Legalábbis ezt állítja a spanyol dohányzásmegelőzési bizottság, melynek tagjai komoly részt vállaltak abban, hogy vasárnaptól életbe lépjen Európa egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye.
Évente ezer pincér halálát okozza a passzív dohányzásAki dohányzik, jó ember nem lehet? – Karafiáth Orsolya különvéleménye

Az új törvény értelmében ezentúl tilos lesz rágyújtani a zárt légterű nyilvános helyeken, így az éttermekben, kaszinókban, szórakozóhelyeken, és a szállodák is csak a szobáik 30 százalékát tarthatják fenn a dohányosok számára.
Az új szabályozás legszigorúbb részét a közterületekre vonatkozó előírások képezik. Ezentúl a repülőtereken, a szabadban lévő játszóterek közelében és az iskolák, valamint kórházak bejáratainak környékén sem cigarettázhat senki.
„Ez egy olyan előrelépés, amelyet már négy évvel ezelőtt meg kellett volna tenni, de azt hiszem, a kormány akkor inkább meghátrált” – mondta egy pékségi alkalmazott. A spanyol parlament 2006-ban is jóváhagyott egy dohányzásellenes törvényt, amely ugyan tiltotta a munkahelyeken való cigarettázást, de a száz négyzetméternél kisebb területű bárok és éttermek vezetői szabadon dönthettek arról, hogy dohányzó vagy füstmentes helyként működnek-e, és többségük az előbbi mellett tette le a voksát. Így a törvény egyértelműen kudarcot vallott.
Évente ezer pincér halálát okozza a passzív dohányzásLeire Pajin egészségügyi miniszter szerint évente nagyjából 50 ezren halnak meg Spanyolországban a dohányzással összefüggő betegségek miatt, és közülük ezerkétszázan a passzív dohányzás áldozatai. A nagyobb éttermek korábban elkülönített részlegeket tarthattak fenn a dohányzók számára, ám a frissen életbe lépett szabályozás ezeket is kíméletlenül felszámolja.
Az új törvény alapján a kisebb dohányzási vétségekért 30 és 600 euró (8300–167 ezer forint) közötti, a komolyabb kihágásokért pedig 10 ezertől 600 ezer euróig (2,8–167 millió forint) terjedő pénzbüntetésre lehet számítani. A büntetések valószínűleg még így sem tartják vissza azokat a spanyolokat, akik szerint a dohányzás alapvető emberi jog.
A Spanyolország legfőbb éttermeit és bárjait tömörítő szövetség előrejelzése szerint a dohányzási tilalom 145 ezer munkahely elvesztéséhez, valamint a szektor bevételeinek 10 százalékos csökkenéséhez vezet majd. Az egészségügyi minisztérium szerint azonban a közelmúltban Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban bevezetett hasonló törvények nem érintették rosszul az ipart. 
Az új törvény engedélyezi magánkézben lévő dohányzóklubok üzemeltetését, amelyeket nyilvántartásba kell venni, és ahová gyerekek nem léphetnek be, továbbá a vendégek sem italt, sem ételt nem fogyaszthatnak, illetve a helyiségben dohányárut sem vásárolhatnak. A spanyol dohányzásmegelőzési nemzeti bizottság szerint évente nagyjából ezer pincér hal bele a passzív dohányzás okozta tüdőbetegségekbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top