Aktuális

A december is fekete lesz a frankhiteleseknek?

Sorra meg kell "menteni" a nyugat-európai kis országokat. Lehet-e ennek hatása a forint árfolyamára, illetve a svájci frankéra? Szerencsétlen devizahiteles vagyok.

Már ma is látszik a hatás, ami egyértelműen negatív. A frankhiteleseknek az fáj, ha a svájci deviza árfolyama erősödik a forinthoz képest. Ez akkor történik, ha vagy a forint gyengül az euróval szemben, illetve ha a frank erősödik az euró ellenében. Ha mindkét trend beindul, az a legrosszabb – márpedig épp ezt láttuk az elmúlt napokban is. A forint egyrészt a magánnyugdíjpénztárak államosításának következtében gyengült az euró ellenében, másrészt a nemzetközi trend is a régiós devizák esése volt. A dollár izmosodása az euróval szemben általában enyhe negatív hatással van a közép-európai devizákra, a zöldhasú pedig nem kis részben az európai adósságválsággal kapcsolatos bizonytalanság miatt kezdett az elmúlt hetekben emelkedésbe.

A december is fekete lesz a frankhiteleseknek?

Noha Írország megkapta a maga mentőcsomagját, a piacok attól félnek, hogy Portugália sem ússza meg külső segítség nélkül. De a legfőbb félelem az, hogy a válság túljut az úgynevezett peremországokon, és a portugálok után Spanyolország következhet. Ez már akkora falat lenne, hogy felveti az eurózóna fenntarthatóságának kérdését, ami értelemszerűen nyomást gyakorol a közös pénz árfolyamára. Ilyen bizonytalanságban természetesen nemcsak a dollár erősödik az euró ellenében, hanem a frank is, a kedvezőtlen trendek nyomán pár nap alatt emelkedett a frank/forint kurzus a 200-as szint alól 220 közelébe. Összességében tehát az látszik, hogy a létező legrosszabb hír a frankhitelesek számára az európai adósságválság kiterjedése, de egy kisebb lapáttal a magyar kormány ténykedése is rátett a trendre. Igazából újra teljesen kiszolgáltatott helyzetben vannak a frankhitelesek, csak reménykedhetnek, hogy Európában rendeződik a helyzet, illetve itthon is megnyugszik a forintpiac.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top