Aktuális

Mi a teendő, ha karamboloztál?

Reméljük, hogy nem lesz szükséged ezekre a tanácsokra, és fölöslegesen soroltuk fel őket. Mindenesetre nem árt tisztában lenni vele, mi a teendő, ha már megtörtént a baj. Pláne ilyen csúszós, veszélyes időben.
Télen csúszik az út, hamarabb sötétedik, köd van stb. Emiatt jelentősen nő a közlekedési balesetek kockázata. Nem meglepő módon az elmúlt napokban lényegesen több közúti közlekedési baleset következett be, mint az azt megelőző napokon. A rendőrség adatai szerint 86 százalékkal emelkedett az anyagi káros balesetek száma.

A téli útviszonyok esetén a balesetek bekövetkezésének fő oka a relatív sebességtúllépés, vagyis hogy a járművezetők nem az útviszonyoknak megfelelően választják meg sebességüket. Tehát körültekintően!

Ám ha megtörténik a baleset, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha tisztában vagyunk a teendőkkel és higgadtan mérlegeljük a helyzetet.

A közel tízezer gépjármű üzemeltetésével foglalkozó LeasePlan Hungária Zrt. szerint a hirtelen kialakult pánik közepette a vezetők – a károkozó és a károsult szerepében egyaránt – gyakran nem urai a helyzetnek. Sokkos állapotban, a gyorsan lezajló események miatt nem mindig tudják rendezni gondolataikat és megtenni a szükséges lépéseket.

Baleset esetén a legfontosabb, hogy őrizzük meg nyugalmunkat. Győződjünk meg róla, hogy történt-e személyi sérülés. Amennyiben igen, mindenképpen hívjunk mentőt, valamint rendőrt, és a helyszínen várjuk is meg, amíg megérkeznek.

Rendőr jelenlétére akkor is szükség lehet, ha csak anyagi kár keletkezett, hiszen a későbbiekben a rendőrségi jegyzőkönyv lesz a leghitelesebb dokumentum a hivatalos ügyintézés során. A balesetben érintetteknek meg kell várni a rendőrség érkezését, valamint kötelesek átadni a másik félnek az azonosításhoz szükséges iratokat.

Töréskár esetén a felek kötelesek kitölteni a baleseti bejelentőlapot, egy kék-sárga színű nyomtatványt. Az adatlapnál figyelni kell a helyes és minden részletre kiterjedő kitöltésre, beleértve egy, a megtörtént eseményt szemléletesen ábrázoló helyszínrajzot is. A lapon mindig tüntessük fel a kötelező felelősségbiztosító nevét! Amennyiben mód van rá, ismertessük el a felelősséget a károkozóval; a baleseti bejelentőlap megjegyzés rovata megfelelő helyet kínál ennek írásba foglalására.

 
 
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top