Aktuális

Lépj be te is, az MLM-rendszer visszavág

Kirúgtak, nincs pénzed, mellékesre vágysz? Persze hogy bedőlsz az első ajánlatnak, főleg akkor, hogy körülötted ezren esküsznek rá. De tényleg annyira jó az MLM-rendszer? Vagy ez is csak egy újabb átverés? Hol az igazság?

Lépj be te is, az MLM rendszer visszavág Bizonyára középen, ahogy általában. A multi-level marketing, amit leginkább hálózati kereskedelemnek, illetve értékesítésnek szoktak magyarosítani, egy világszerte elterjedt és teljesen legális eladási csatorna. Nem is csak eladásról van szó; a vevők gyakran beszállnak az értékesítési láncba, kialakítva egy hatalmas hálózatot, melynek során a korán beszállók jutalékot kapnak a hierarchiában alattuk levők értékesítéseiből is. Az MLM-rendszer keretében eladott termékek elvileg olcsóbbak lehetnek, mint amikor a teljes nagy- és kiskereskedelmi hálózat költségei beépülnek az árba, ugyanakkor a hálózat jutalékszintjét ki kell termelnie a rendszernek, így nem minden MLM-network esetére igaz az olcsóság.

Szólj a szomszédodnak is!

A rendszer rendkívül vonzó abból a szempontból, hogy aki ebben értékesít, illetve kialakít egy hálózatot, az elvileg akkor is pénzhez juthat a későbbiekben, ha már semmit nem dolgozik, hiszen kapja az alatta levők után a jutalékot. Ez biztosítja, hogy mindig újabb és újabb jelentkezők legyenek MLM-es eladásra. Jól látszott ez a legutóbbi pénzügyi válság idején is, amikor a világszerte megugró munkanélküliség az MLM-es értékesítők számát dobta meg. S hogy miért van rossz híre az egésznek? Mert az MLM gyakran szinonimája a piramisjátéknak, nem is véletlenül.
A piramisjáték-szervezők ugyanis előszeretettel próbálják legális MLM-ként eladni magukat. Végül is mindkettőnél az új belépők tevékenysége tartja el a korán elindulókat, van azonban pár tényező, amelyek alapján egyértelműen megkülönböztethető egy legális MLM-cég, illetve egy piramisjáték-szervező.
A legfontosabb, hogy előbbinél mindig van valami termék, amit eladnak, amiért fizetnek, a piramisjátéknál pedig nincs. Ha a tagok nem forgalom után, hanem az új belépők tagdíjaiból kapják a jutalékot, akkor az igencsak piramisjátéknak tűnik – a rendszer akkor borul, ha elfogynak az új belépők. Másik példa: azzal még semmi gond, hogy az MLM-rendszerben a fogyasztásért pontok, pozíciók járnak, melyek meghatározzák a tag helyét, későbbi jutalékát a rendszerben. Ha azonban ezek a pontok megvásárolhatóvá válnak, rögtön piramisjáték-szagúvá válik a történet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top