Aktuális

Mikor sírnak a férfiak?

Férfiak és nők másként viszonyulnak a lelki témákhoz. Egy tragédia után a nők nyíltan kimutatják érzelmeiket, a férfiak inkább elfojtják őket. Amin a nő sírva fakad, a férfi arról inkább viccet gyárt. Hiszen ők úgy tanulták, a nagyfiúk nem sírnak. Vagy mégis?

Egészen másfajta kép él bennünk a férfi-, illetve női barátságok természetéről. A lányok eszerint azokkal barátkoznak, akikkel megoszthatják a titkaikat és érzelmi életet élhetnek, a fiúk barátságai viszont inkább a közös tevékenységeken alapulnak. Egy új amerikai kutatás szerint azonban alapvetően félreértjük a fiúbarátságok természetét. A 11 és 15 év közötti tinédzser fiúk ugyanolyan érzelmesek és szentimentálisak a barátságaikban, mint a lányok, és semmilyen problémát nem jelent számukra érzelmileg kifejezni ezeknek a kapcsolatoknak a fontosságát. Csak ahogy idősebbek lesznek, akkor kezdik nem megfelelőnek érezni az érzelmeik kimutatását, és veszítik el azon képességüket, hogy szoros baráti kapcsolatokat ápoljanak. Nem véletlen, hogy a férfiak öngyilkossági halálozása mindig és mindenütt a világon két-háromszorosa a nőkének.

 

Mikor sírnak a férfiak?A könnyek ereje

A könnyek sosem jönnek könnyen egy férfinál. A fiúk még sírhatnak, a férfiak már nem. A férfiakat ugyanúgy megrémítik a női könnyek, mint a sajátjaik. Mi, nők pedig talán éppen azért érezzük ellenállhatatlannak, ha egy férfi sírva fakad, mert olyan ritkán lehetünk tanúi annak, hogy a másik nem képviselője a sebezhetőségét ilyen nyíltan mutassa ki. A legtöbb esetben ugyanis inkább csak a megérzéseinkre hagyatkozhatunk, amikor úgy gondoljuk, hogy a férfi most éppen mély érzelmeket él át. Az aggodalmaikat, az elkötelezettségüket vagy a gondoskodásukat mi gyakran csak a cselekedeteiken keresztül érzékelhetjük.

A férfiak többsége nincs is tisztában a könnyek erejével. Nem tudják, milyen megindító tud lenni, amikor egy egyébként minden értelemben erős és stabil férfi gyengének meri mutatni magát. Számunkra kimondottan vonzó a síró férfi, hiszen olyankor a lelke mélységeibe enged betekintést, ha csak pillanatokra is. Megnyugvást jelent, ha láthatjuk, hogy nekik sem mindig könnyű megbirkózni a félelmeikkel, vagy éppen az örömükkel. A sírás a nők „szótárában” nem a gyengeséggel azonos. Éppen ellenkezőleg: amikor egy férfi tőle szokatlan módon sírva fakad, mi akkor tudjuk igazán, milyen erős is valójában.

Amikor a világ legjobb golfozója, Tiger Woods 2006-ban harmadszor nyerte meg a British Opent, a labdaszedője vállán bőgve ünnepelte győzelmét. Ez volt Woods első kupagyőzelme azután, hogy az édesapja meghalt, s mint később elmondta, azért kezdett sírni, mert annyira hiányzott neki az apja. „Az utolsó gurítás után rájöttem, hogy apám ezt már soha nem fogja látni, és azt kívántam, bárcsak még egyszer, utoljára láthatna játszani. Ott volt velem akkor a pályán, és segített abban, hogy játék közben megőrizzem a nyugalmamat.” Woods sírása két vonatkozásban is megindító volt: egyrészt a győztes férfiakat nagyon szeretjük megindultnak látni, másrészt ebben a pillanatban a sérült kisfiú tört elő belőle, aki a közelmúltban vesztette el az édesapját. A könnyek emberivé tesznek, a sírás azt mutatja, hogy a rettenthetetlen, emberfeletti győzelmekre képes férfi mellkasában is emberi szív dobog.

 

Valós ok a sírásra

Egyik nő sem fogadja persze szívesen egy olyan férfi gondolatát, aki ugyanolyan gyakorisággal képes sírva fakadni, mint egy átlagos nő. A férfitól elvárjuk, hogy sírva fakadjon, de ugyanakkor azt is, hogy neki valódi, nyomós oka legyen a síráshoz. Megindít minket, ha a férfi szeme könnybe lábad a gyereke születésekor, de nem szívesen élnénk együtt olyan férfival, aki sír, ha elveszti a pénztárcáját. Tetszik, ha egy különösen megindító film kulcsjeleneténél könnycseppet látunk csillogni a szeme sarkában, de azért ez ne forduljon elő vele minden este. És ha nagyon a szívünk mélyére nézünk, azt is beismerjük: sokkal szívesebben fogadjuk a győztes férfi sírását, mint azt, ha egy kudarc kapcsán kezdi itatni az egereket.

 

10 dolog, ami a férfit sírásra készteti

1. Ha a szülein azt látja, hogy büszkék rá valamilyen teljesítménye miatt.

2. Az első gyereke születése: A férfikönnyek ma leggyakrabban és a társadalom által leginkább elfogadott módon a szülőszobában törnek elő.

3. Amikor a gyerekét valamilyen csapás éri.

4. Amikor be kell vallania, hogy cserbenhagyta azt, akit szeret.

5. Bocsánatkéréskor: a volt amerikai elnök, Bill Clinton rendszeresen sírva fakadt a nyilvános bocsánatkérései idején.

6. Amikor önmagát hagyja cserben.

7. Amikor elhagyja a szerelme. Ez a fajta sírás az, amit a legkevésbé láthat publikum. „Csak azért tartom a képedet még a szobám falán, mert egy csúnya foltot takarok el vele. Úgyhogy ne is kérd vissza tőlem, tudom, hogy tudod, hogy már nem jelent számomra semmit. Nem vagyok szerelmes, nem, dehogy.” (10CC: I’m Not In Love)

8. Amikor elveszít egy kemény meccset: a futballisták rendszeresen sírva fakadnak, amikor kihagynak egy fontos büntetőt.

9. Amikor megnyer egy kemény meccset.

10. Ezek nem könnyek. Csak por ment a szemébe.

 

Milyen dalokon sírnak a férfiak?

A brit szerzői jogvédők internetes közvélemény-kutatás keretében tudakolták, mely dalokra érzékenyülnek el leginkább a férfiak. A lista érdekessége, hogy egyetlen olyan dal szerepel az első tízben, amelynek nő az előadója.

1. R.E.M.: Everybody Hurts

2. Eric Clapton: Tears in Heaven

3. Leonard Cohen: Hallelujah

4. Sinead O’Connor: Nothing Compares 2 U

5. U2: With or Without You

6. The Verve: The Drugs Don’t Work

7. Elton John: Candle in the Wind

8. Bruce Springsteen: Streets of Philadelphia

9. Todd Duncan: Unchained Melody

10. Robbie Williams: Angel

Mikor sírnak a férfiak?Cikkünk a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.

Az e heti szám tartalmából: 

  • Gyerektelen 30-asok – Szülnék én, ha…
  • 1 csapatban négy anya – A pálya széléről
  • Hova vigyem a párom? Romantikus helyek Magyarországon
  • Tudunk-e segíteni az utcán élőknek?
  • Katasztrófaturizmus – Retúrjeggyel a pokolba
  • A férfiak, akikért hiába dobog a szívünk
  • D. Tóth Kriszta – Hármacskán, kettecskén
  • Marton Levente – Tök jó!

Előfizetnél a hetilapra? Itt megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top