Aktuális

Így autózz télen!

Íme pár tipp, amire érdemes odafigyelni a tél kezdetén, ha sokat közlekedsz autóval. Nézd át a listát, vajon te már mindent elrendeztél, ellenőriztél?
Kékestetőn ma havazott. A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell – figyelmeztet a rendőrség. A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot.

Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit – ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.

Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok és a síkos útfelületek miatt érdemes nagyobb követési távolságot tartva lassabban vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata. Ebben az időszakban nagyon gyakoriak a ráfutásos koccanásos balesetek, de érdemes fokozott figyelemmel lenni a zebrák, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra. A rossz időben ők is minél gyorsabban (figyelmetlenül) próbálnak menedéket találni.

Vezetés közben ne tegyünk heves mozdulatokat, ha az autóban nincs blokkolásgátló, kerüljük a drasztikus fékezést, mert az autó ilyenkor irányíthatatlanná válik.

 
 
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top