Aktuális

Egyre többen támogatják a melegházasságokat

Első ízben csökkent 50 százalék alá a melegházasságot elutasító állampolgárok aránya az Egyesült Államokban.

Egyre többen elfogadnák

Az amerikai Pew Research Center tizenöt éve méri rendszeres időközönként az amerikai társadalom melegházasságra vonatkozó attitűdjét. A legfrissebb kutatási eredmények szerint az elmúlt másfél évtizedben először csökkent 50 százalék alá azok aránya, akik az azonos neműek házasságát elfogadhatatlannak tartják. 1996-ban a megkérdezettek 65 százaléka ellenezte, és csak 27 százaléka támogatta a melegek házasságkötését. Az aktuális számok viszont azt mutatják, a lakosságnak már csak 48 százaléka ellenzi, 42 százaléka viszont támogatja az azonos nemű párok egybekelését.

Makacs demográfiai különbségek

Korcsoportok szerint a legfiatalabb társadalmi réteg, az 1980 után született fiatalok támogatják leginkább, 53 százalékos arányban a melegházasság legalizálását. Esetükben csak 39 százalékos az elutasítók aránya. Rajtuk kívül csak az 1965 és 1980 között születtek körében több a támogatók, mint az ellenzők az aránya, az idősebb korcsoportokban már rendre többen vannak, akik elutasítják a melegek házasságkötésének törvényesítését, mint azok, akik elfogadják. A támogatottság a nagy gazdasági világválság és a II. világháború vége között született, ún. néma generáció tagjai körében a legalacsonyabb, összesen 29 százalékos, bár ez a szám még így is jelentősen meghaladja a 2003-ban, körükben mért 17 százalékos egyetértési arányt.

Egyre többen támogatják a melegházasságokat

Egyéb demográfiai jellemzőket figyelembe véve megállapították, hogy a fehér bőrű lakosságot osztja meg leginkább a kérdés: körükben 46 százalék az ellenzők és 44 a támogatók aránya. Ezzel szemben a spanyolajkú csoportok körében valamivel nagyobb (47% ellenzi, 41% támogatja), a fekete bőrül lakosságon belül lényegesen nagyobb (59% ellenzi, 30% támogatja) a melegházasságot elutasítók és támogatók aránya közötti különbség.

Egyre többen támogatják a melegházasságokatA meleg srácok jobban tudják – Hivatalos Nézőnk tévékritikája.

Az iskolázottságot és a nemi különbséget tekintve a korábbi felmérések eredményeihez hasonlóan alakultak a mutatók. A két nem közül továbbra is a nők körében élvez nagyobb elfogadottságot az azonos nemű párok egybekelésének lehetősége, míg az iskolai végzettséget tekintve a legmagasabb végzettséggel rendelkezők a legelfogadóbbak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top