Aktuális

10 éves kislányt adtak férjhez

"Első olvasatra mit fűzhet hozzá egy emancipáltan nevelkedett nő (akinek a családja ráadásul sok évig három nőből állt: nagyanyám, anyám és én)? Indulatmentesen leginkább semmit" – kezdi kommentárját a 10 éves feleségről szóló hírrel kapcsolatban Für Anikó…

A hír: 10 éves kislányt adott férjhez egy közjegyző Szaúd-Arábiában
Az általános iskola negyedik osztályába járó kislány lett a 34 éves vőlegény harmadik felesége.
A közjegyző, Szaíd bin Abdullah al-Dzsihalil az Al-Watan című szaúdi napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a két éve történt eset máig sokkolja. A férfi hiába próbálta lebeszélni a szülőket, hogy lányukat ilyen fiatalon férjhez adják. Mivel a gyerek kimondta az igent, neki kötelessége volt megfogalmazni a házassági szerződést.
Szaúd-Arábiában a férfiak az iszlám szabályok szerint négy feleséget tarthatnak egyszerre. Mind ez idáig sikertelenek maradtak szaúdi emberi jogi aktivisták próbálkozásai, hogy alsó korhatárhoz kössék a házasságkötést. 

Különvélemény Für Anikótól
Azzal kezdem, ami utólag hasított belém, mikor már ezt az egészet megírtam. (Vagyis egész elkövetkezendő agymenésem csak abban az esetben érvényes, amennyiben nem pedofíliáról van szó, hanem az ominózus leányka nagykorúsága elérése után kerül vőlegénye házába!)

Első olvasatra mit fűzhet hozzá egy emancipáltan nevelkedett nő (akinek a családja ráadásul sok évig három nőből állt: nagyanyám, anyám és én)? Indulatmentesen leginkább semmit. És ha gondolataimat rögzíthetné egy kamera, és kivetíthetné a tévé képernyőjére, a hang egyfolytában fütyülne a nyomdafestéket nem tűrő vulgaritások áradata miatt! Ez az első reakcióm. De valahogy mindig szeretem az ehhez hasonló evidenciákat körbejárni, ami többnyire az okozat okaira világít rá. Ilyenkor leginkább magammal vitatkozom. Ez még akkor is érdekes számomra, ha kis érvlicitem végére a véleményem kicsit sem változik.
Ennek a furcsa hírnek a hátterében semmiféle bonyolultság, titok nem lappang. Csupán a Mohamedán Vallás, az Iszlám Szentírás. Nem vagyok szakértője, de ami a legérdekesebb számomra, az a mentalitás, AHOGYAN gyakorolják a hívei ezt a vallást. Úgy tűnik ugyanis – de lehet, hogy csak a hozzá nem értő számára –, hogy az iszlám a zártabb és dogmatikusabb vallások közé tartozik, a legkevésbé sem hagyta magát „modernizálni”. Betűről betűre való értelmezését követeli meg híveitől – inkább talán a hívők önmaguktól. Bizonyára ennek is vannak szubjektív fokozatai, és felteszem, ezt is ugyanúgy ferdítgetik-értelmezgetik hívei saját, időnként magasztosnak egyáltalán nem mondható céljaik szentesítésére – akárcsak ahogyan a mi Szent Bibliánk tanításaival teszik több mint ezer éve.

Jóllehet – pláne Szaúd-Arábiában, amely a világ egyik leggazdagabb országa – élnek a technikai fejlődés minden, akár luxusszámba menő vívmányaival, ugyanakkor a férfi-nő viszony tekintetében a modell több ezer éve változatlan. Jöhet humanizmus, emancipáció, semmiféle filozófiai-gondolati áramlat nem üthet rést ezen a pajzson. Így lehetséges az, hogy a harmadik évezredben a saját szülei LEGÁLISAN adják el 10 éves kislányukat feleségnek, egy még nem is egykorú kisfiúhoz, de egy felnőtt férfihoz!

Für Anikó

De első rettenetem (-tünk) után picit rugaszkodjunk el ide, a mi humanizmustól és emancipációtól mélyen átitatott társadalmunkba, hogy már csak a fentieket említsem, a többi progresszív eszméről nem is beszélve. Csak szűkebb pátriánkat tekintve: idehaza kizárólag színtiszta szerelemből megy férjhez minden honleány? (Mi, ugye, sosem láttunk gusztustalan hájpacnik oldalán, az anyósülésen tündökölni szépséges leányzókat sokmilliós autókban?) És a férfiú is kizárólag a belső értékeiért vezet oltárhoz egy szexbombát, és 10-15 év elteltével nem cseréli le egy generációval fiatalabb tök ugyanolyanra? No igen.

Für AnikóFür Anikó korábbi különvéleményei egy helyen – katt ide!

És ha tényleg mindketten őszinte, elvakult szerelemből mondják ki a boldogító igent, néhány év elteltével nem fajulhat-e a mézeshetek turbékolása ordítozássá, tányérhajigálássá, asszonypüföléssé? De az extremitásoktól eltekintve vegyük csak a puszta statisztikai adatokat: hány házasságkötés csúfos vége válóper?

Csak arra akarok kilyukadni, hogy az első benyomás után ne ítélkezzünk rögtön, különösen ne „felsőbbrendű” európai gondolkodásunktól átitatva. És jelen esetben vigasztaljuk magunkat azzal – én legalábbis ezt teszem mindezen szempontokat összegezve –, nem biztos, hogy az a kislány boldogtalan lesz. TALÁN!!!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top