Aktuális

Mindent megvehetsz? Az áruhitelek buktatói

Állsz a kirakat előtt, kiválasztod álmaid tévéjét, de a pénztárcád félig üres. Sebaj, áruhitelt szinte bárki kaphat, vele együtt pedig egy viszonylag magas kamatot, ami jelentősen megnöveli termék valódi árát. Megéri? Segítünk dönteni.

Az áruhitelek legfőbb vonzereje abban áll, hogy a kívánt termék vásárlásának helyén áll rendelkezésre és könnyen, gyorsan hozzá lehet jutni. Valóban fantasztikus érzés, hogy kinézzük a plazmát, és noha az árának csak a fele áll rendelkezésünkre, néhány papír kitöltése után pár óra után már élvezhetjük is rajta a kedvenc műsorunkat. Áruhitel felvételéhez általában a következő iratokat kérik az üzletekben a kereskedő partner bankjai: személyi igazolvány, közüzemi számlák, jövedelemigazolás a munkáltatótól. Ha ez mind nálunk van és elfogadják a hiteligénylésünket, akár már fél órán belül távozhatunk a kiválasztott termékkel. Ha hiányzik például a jövedelemigazolás, akkor is kitölthetjük az igénylést és a beírt összeg alapján megmondják, hogy megkapjuk-e a hitelt. Ha igen, amint visszatérünk az igazolással, már írhatjuk is alá a kölcsönszerződése és vihetjük is a cuccot. Ez mind szép és jó, az áruhitelekkel egyetlen probléma van: nagyon drágák. A teljes hiteldíj mutatók gyakran a 30-50 százalékos sávban mozognak, vagyis a legtöbb esetben sokkal jobban megéri néhány hónapot várni a kívánt termék megvételével, és csak akkor lecsapni rá, ha már a saját forrás teljes egészében rendelkezésre áll.

Minden megvehetsz? Az áruhitelek buktatói

Egy luxus, amit látszólag megengedhetünk magunknak

Az áruhitel-biznisz egyszerűen azért működik, mert az emberek csillapíthatatlan vágyat éreznek arra, hogy vágyaikat minél hamarabb beteljesítsék és az az érzés gyakran felülírja a racionális gondolkodást. Pedig hitelből vásárlás esetén éppen hogy nagy szükség lenne a racionális gondolkodásra. Például a termék árának összehasonlítása rögtön bonyolultabb, ha hitelre vesszük. Hiába olcsóbb, akciós a tévé az egyik üzletben, ha jóval drágább a hitel hozzá. Érdemes minden üzletben ajánlatot kérni a hitelre, majd a vételárhoz hozzászámolni a törlesztőrészleteket is. Ekkor tudjuk meg, hogy valójában mibe is kerül nekünk a termék a különböző kereskedőknél. De a legfőbb tanács az, hogy csak akkor vegyünk hitelre bármilyen terméket, ha nagyon nagy szükségünk van rá azonnal. Benjamin Franklin szavait az áruhitelt felvevőknek különösen érdemes megszívlelniük: „a boldogsághoz két út vezet – vagy csökkentjük vágyainkat, vagy növeljük lehetőségeinket. Ha bölcs vagy, mindkettőt megteszed.”

Kiszámoltuk!
Megvan álmaid laptopja, de nincs rá pénzed? A legtöbb bolt ilyenkor könnyen áruhitelt, a dolgod csak annyi, hogy 12, 18 vagy 20 hónapon keresztül törlesztesz, mint a katonatiszt. Az egyszerűség kedvéért kiszámoltuk, hogy 131 880 forintos laptop 43 960 forintos önrésszel elvihető, majd 12 hónapon keresztül 7 242 forintot kell törleszteni, a végösszeg így áfával együtt 157 037 forint lesz. Ráadásul ez csak egy termék, tapasztalatból állítjuk, hogy kevés ember áll meg egy bevállalt áruhitelnél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top