Aktuális

Az adósságspirál veszélyei

Egy új konyhával kezdődött, a vége pedig egy hatalmas hitel lett és egy jelzálog a lakásra. Ismerős kép? Hogy kerülnek az emberek adósságspirálba és van-e egyáltalán kiút?

Ha valami definíció-szerűséget keresünk az adósságspirálra, akkor a lényeg talán úgy foglalható össze, hogy a meglevő hitelek újabb és újabb, és egyre nagyobb összegű hitelekkel történő „kiváltásáról” van szó. A lényeg az, hogy az adós nem tudja fizetni a hitelét, és a törlesztéshez egy másik hitelt vesz fel. De a tartozás ezzel egyre csak nő, ami a kamatterhet is tovább emeli, és ha a jövedelemben nem következik be érdemleges pozitív változás, az adós képtelen arra, hogy hitelterhét csökkenteni kezdje.

Az adósságspirál veszélyei Lakásfelújításból katasztrófa

A legegyszerűbb példa, hogy valaki felvesz egy kis hitelt például lakásfelújításra. Közben megbetegszik, esetleg kényszerszabira küldik. Tök mindegy, lényeg, hogy a jövedelem hirtelen nem teszi lehetővé azt, hogy a megélhetési költségek mellett a hitelt is törlessze. Ilyenkor célszerű visszafogni a havi kiadásokat, de valahol érthető, ha valaki úgy gondolja: nem éhezhet a gyerek, ez biztos csak egy ideiglenes állapot, vegyünk fel egy másik hitelt, s majd abból törlesszük a régit. Ha később tényleg nőnek a bevételek, lehet, hogy mindkét hitel szépen kipörög, de sajnos gyakoribb, hogy csak az adóssághegy kezd el nőni, a következő hónapban a törlesztés összege jóval nagyobb lesz. A hitelspirálból nagyon nehéz a kitörés. Az viszont egyértelmű, hogy mi a legfontosabb alapfeltétele a kimászásnak: az akarat. Hinni kell benne, hogy sikerülhet, sőt tenni is kell érte. A létező legrosszabb döntés sodródni az árral, s beletörődni a sorsunkba.

A bank senkit sem ment meg

Arra semmiképp sem érdemes várni, hogy a bank jókedvében megkegyelmez, de az joggal remélhető, hogy ha időben jelezzük problémánkat, akkor könnyítést ad például futamidő kitolás, vagy néhány hónapos törlesztési szünet formájában. Ez a lélegzetvételnyi idő lehetőséget adhat arra, hogy rendezzük sorainkat, átgondoljuk, hogy mennyire lehet „éhezés nélkül” leszorítani a havi kiadásokat, s bevételi-kiadási tervet tudunk csinálni a következő időszakra. Akár ad a bank lélegzetvételnyi szünetet, akár nem, mindenképp érdemes egy kört futni hitelcsere ügyben. Elképzelhető, hogy van olyan ajánlat a piacon, mellyel kedvezőbb kondíciójúra válthatjuk tartozásunkat. Az óvatosság azonban nagyon fontos, a hitelügynökök a saját jutalékukra hajtva hajlamosak akkor is váltásra rábeszélni az embereket, ha az az adósoknak alapvetően nem éri meg. A pontos törlesztés érdekében érdemes lehet eladni is bizonyos ingóságokat – persze sok ilyentől nagyon nehéz megválni, de ha ez segíti a kimászást a csapdából, akkor megéri. Minden pillanatban abból kell kiindulni, hogy aki kijut a csapdából, az hamarosan normális életet élhet, aki viszont beletörődőn sodródni kezd az árral, annak lehet, hogy semmije se marad, és egy élet munkája vész kárba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top