Aktuális

Vannak emberek, akiknek tilos lenne gyereket vállalni

11 év börtönre számíthat az a 21 éves nő, aki filmre vette marihuánát szívó 2 éves kislányát. Winkler Nórát kértük fel a hír kommentálására.

A hír: Az ohiói Jessica Gamble (21) filmre vette, amint alig kétéves kislánya marihuánát szív éppen. A felvételt az internetre is feltette. Ez lett a veszte. Az anyát letartóztatták, a kislányt pedig nevelőszülőkhöz adták, miután a felvétel a hatóságok birtokába került. Jessica Gamble felelőtlen viselkedéséért 11 év börtönre számíthat.

 

Különvélemény Winkler Nórától

winkler kvMi történik ezekkel a nőkkel? Milyen szakaszokon át alakul az életük, majd jut el ide? Jessica Gamble-ről nem tudok sokat, következtetni próbálok az adatokból. A fotója, amin sír, készülhetett volna gimnáziumi ballagáson, simán elhinném, hogy a 10-es éveinek közepén jár. Igazából 21, a kislánya épp 2, vagyis 18 körül járt, amikor teherbe esett. Egyedül neveli a gyerekét, vagyis az a verzió, hogy korán találkozott élete fontos, meghatározó szerelmével, akivel örömmel fogadták a hírt, hogy hamarosan közösen dédelgethetik kapcsolatuk gyümölcsét, nem az ő verziója. Szóval ott áll ez a még gyerekszerű nő, a természet rendje szerint övé lett kisgyerekkel – na, és innen nem látom. Segélyből él? Létezik családlátogató védőnői rendszer, ahonnan tanácsokat kap? Van egy erős családja, akikre számítva elnavigálja magát és ezt a kislányt az ohiói mindennapokban? Gondol arról bármit, hogy mit jelent, hogy van egy kislánya, vagy a világ legtermészetesebb dolgaként veszi, hiszen a környezete is hasonló korú és helyzetű anyukák sztorijaiból áll? Milyen eszmék formálják az életét? Kitől tanulta meg, hogy mi jó, mi nem, mit szabad, mi hasznos, szóval hogy áll fel az értékrendje?

Láthatóan másképp értékel dolgokat, mint a többség vagy – mondhatni – a törvény, de hol lehetett ebben a 21 évben az a pár, ahol az ember megtanul, megért dolgokat, összefüggéseket, kialakít egy álláspontot, összerakja, hogy vannak a dolgok, és konzekvensen aszerint él, dönt, felel? Nem látom. A törvény nem ismerete nem mentesít senkit a következményektől, ezt tudjuk.

Vannak emberek, akiknek tilos lenne gyereket vállalniMiért drogozik a gyerek? Dr. Ranschburg válaszáért katt ide!

Ráadásul ez nem is egy szofisztikált helyzet – akinek bármi hozzáférése van tömegmédiához, az tudja, mert hallhatta ezerszer: füvet venni, eladni, birtokolni, szívni nem legális. Mégis, ennek a csajnak a fejében ez a dolog vicces. Aranyos, olyasmi, mintha a kutyáját filmezné a kertben, hogy ráugrik a piros cipősdobozra. A fejében ezek hasonlóan jópofa események, és szemmel láthatóan nem fogja fel, hogy amit filmez, azt a törvény bünteti, és nagyon káros annak a kislánynak, akit két éve megszült.

winkler kv

„Vannak emberek, akiknek egyszerűen tilos lenne gyereket vállalni” – fogalmazott keményen a megyei ügyész, és az ügyet a neten kommentálók többsége maga is így tartja. Sokan azt is írták, nem szívesen nézik, hogy az adójuk ilyesfajta konstrukciók fenntartására megy. Az, mondjuk, kicsit ijesztő, ahogy az ügyész folytatta: „Undorító. Én is el lennék keseredve, ha kiderülne a 16 éves lányomról, hogy sörözni szokott.”  Ezt majd az a lány leszkanderezi liberális szemléletű apjával, aki lehet, hogy elengedi bulizni is, ha már a 30-at betöltötte, de most ez a nő 21 évesen hamarosan elkezdi letölteni 11 éves börtönbüntetését. Lesz ideje ezen gondolkozni, de úgy érzem, nagyon az elejéről kell kezdeni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top