Aktuális

Tízezrekbe kerülhet külföldön bankkártyával fizetni

A nyárnak ugyan vége, de a filléres fapados repülőjegyeknek köszönhetően sokan töltenek egy-egy hosszú hétvégét. Az alacsony utazási költség jó hír, de mi a helyzet a költőpénzzel, melyik a célszerűbb kint kivenni készpénzt, vagy itthon váltani? Igaz, hogy a kártyás fizetés a legolcsóbb? És mi a helyzet, ha eurós országa utazunk?

Kezdjük a kártyás fizetéssel, amit ingyenesnek hirdetnek. Nos, nem feltétlen az. Itthon még igen, ha elvonatkoztatunk attól, hogy a termék árába beépítik a kártyázás költségeit. De ha veszünk valamit 5 ezer forintért, akkor pont ennyit vonnak le a számlánkról, és akkor is ennyit fizetünk, ha a készpénzt választjuk. Ha viszont külföldön használjuk fizetésre a kártyát, igencsak meglepődhetünk később, látva a bankszámlakivonatunkat. Külön költsége ugyan nincs a kártyás fizetésnek, de sok bank nagyon rossz árfolyamon számolja át a költést forintra. A Mastercard kártyáknál euró az elszámolási pénznem, a Visánál dollár, vagy euró. Ez azt jelenti, hogy ha az eurózónába tartozó országban fizetünk kártyával, akkor – a kártyák többségénél – csak egy átváltáson esik át költésünk, ha viszont máshol (például Londonban), akkor kettőn. Ez azonban nem jelenti azt, hogy duplázódna a költség a zónán kívüli használat esetén. A fontot ugyanis elég korrekt árfolyamon váltja át a kártyacég euróra, a drágaság nem itt van, hanem az euró forintra váltásakor. Ez utóbbi tranzakció árfolyamát számlavezető bankunk határozza meg, s jókora különbség van a hazai pénzintézetek kurzusai között. Amit korrektnek lehet tartani, az a deviza eladási árfolyam. Ez a középárfolyamnál általában 0,25-0,75 százalékkal magasabb csak.

Tízezrekbe kerülhet külföldön bankkártyával fizetni

Külön árfolyam bankkártyákhoz

Több bank azonban egy külön árfolyamot alkot a kártyatranzakciók elszámolásához, ami alig alacsonyabb annál a kurzusnál, amiért a bank pénztárában euróhoz juthatunk. Ez a bizonyos valuta eladási árfolyam akár 3-4 százalékkal is magasabb lehet a középárfolyamál. Ennél pedig néha az olcsóbb pénzváltóknál már jobb áron lehet készpénzhez jutni, vagyis forintról eurót váltani. A külföldi automatás készpénzfelvétel különösen drága, a kivett összegtől függően általában 1-2 ezer forint körül fizethetünk díjat, plusz ennél is bukjuk a rossz átváltási árfolyamot. Nagyon szomorú tehát, de sokszor előfordul, hogy a készpénzváltás és használat a legolcsóbb megoldás, aminek oka kizárólag a bankok által a kártyás tranzakciók esetében használt igen rossz átváltási árfolyam. Aki sokszor használja kártyáját külföldön fizetésre, vagy csak külföldi szolgáltatóktól történő internetes rendelésre, fizetésre, éves szinten bizony súlyos ezrekkel, sőt tízezrekkel lehet szegényebb, ha olyan bankot választ, mely az ügyfélnek rossz árfolyamot használja a deviza eladási helyett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top