Aktuális

Mi lesz a férfiak vadászösztönével?

Velencében szombaton nagy számban gyűltek össze állatvédők, hogy a vadászat betiltását követeljék. A szervezők szerint az olaszok 80 százaléka támogatja véleményüket. A hírt Soma Mamagésa kommentálja.

A hír: Már százezren támogatják a vadászat betiltását Olaszországban

Már százezernél is többen írták alá a vadászat betiltásáról szóló petíciót Olaszországban, többek közt az állatszeretetéről ismert Michela Brambilla turizmusért felelős miniszter – számolt be az olasz sajtó vasárnap.
Az állatok megóvását szorgalmazó kezdeményezés mögött a miniszter mellett a szintén jól ismert onkológus, Umberto Veronesi áll. A kiáltványban Lev Tolsztoj szavait idézve szállnak síkra a vadászat ellen. A jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint a vadászok akár száz méterre is megközelítheti az otthonokat, üzemeket és irodákat. „Hihetetlen, hogy beléphetnek a birtokodra, és szabadon lövöldözhetnek” – hangoztatta Brambilla, megjegyezve, ez akár azt is jelentheti, hogy a kisgyerek sincsenek biztonságban.
Velencében szombaton nagy számban gyűltek össze állatvédők, hogy a vadászat betiltását követeljék. A szervezők szerint az olaszok 80 százaléka támogatja véleményüket.
Rámutattak a vadászat biztonsági veszélyeire is: 2009. szeptember 2. és 2010. január 31. közötti idényben 23 vadász halt meg, 53 szenvedett sebesülést vadászbalesetben. A vadászat miatt egy „civil” is életét vesztette, 18 pedig megsebesült.

Különvélemény Soma Mamagésától 

Mi lesz a férfiak vadászösztönével?A vadászat ősi ösztön a férfiakban (persze, mint Jung óta tudjuk, a nőnek is van férfiénje, azaz anymusa…), ami nem pusztán a konkrét állatokra való vadászatban nyilvánul meg. Ez segítette egykor az embert, az emberiséget az életben maradásban. Ezt a funkcióját már jó ideje totálisan elvesztette (bárki tud pizzát lőni a sarki közértben…), persze attól a zsigerekben még ott bizsereg az ősi minta… Viszont ami a nagyszerű, hogy ez az ősi, egykor a fennmaradást segítő ösztöntevékenység könnyedén átrakható sok minden másba. Vagyis a lélek ugyanúgy megélheti a vadászatot egy futballmeccs megnézésével (lejátszásával), és sok más sportban, ahol egyik csapat vagy fél „legyőzi” a másikat, egy paintballos játékban, de akár még bizonyos szinten egy számháborúban is, és sorolhatnám még tovább.

Tehát attól, mert megszűnik vagy csökken a vadászat, az érzés megélése megmaradhat, csak meg kell találni, hogy az illető mibe szublimálja ezt az igényét. (Remélhetőleg nem a felesége utáni nyomozásba, hisz az is lehet egyfajta vadászat…) Feltehetőleg akik erre a hobbira rákaptak, nem mondanak majd le egykönnyen róla. Pedig valóban  riasztó, hogy jelenleg a vadászok akár száz méterre is megközelíthetik az otthonokat, üzemeket és irodákat, ahogyan a biztonsági veszélyekről szóló adatok is azok. A „hobbiból” való felelőtlenkedést semmiképpen nem szabad hagyni! A végletek viszont soha nem szülnek jó megoldást. Bár én magam nem pártolom a vadászatot, és nem is vágyom arra, hogy valaha is részt vegyek egy védtelen állat leölésének a végignézésében. (A gépfegyverrel szemben minden állat védtelen. Egyébként halon kívül semmilyen húst nem eszek. Konkrétan egy dög tetemének a szöveteit látom a húsban. Mivel az is.)

Mi lesz a férfiak vadászösztönével?Katt ide, ha Soma Mamagésa korábbi hírkommentárjait is elolvasnád!

Mégis azt gondolom, hogy a vadászat teljes mértékű betiltása majdnem hogy olyan véglet, mint egykor az USA-ban az alkoholtilalom. (Persze ez  túlzás, hisz jóval többen igénylik az ivást, mint a vadászatot.) Mindenesetre a tiltás mechanizmusa megmutatta magát: felvirágzott az illegál, a maffiózók világa, és megnőtt az alkoholfogyasztás mértéke. A totális betiltás itt is az illegális vadászatot vonná maga után. Véleményem szerint szigorítani kellene a biztonsági kritériumokat, emelni a vadászat díját, és még jobban lecsökkenteni az erre kijelölt területek számát, szintúgy a leölhető állatokét. Ezt szigorúan ellenőriztetném, és komoly retorzióval sújtanám a kihágókat. Az állatölés tendenciáját, a vadászatot mindenképpen csökkenteném, de gyermeteg illúziónak tartom, ha azt gondolják, hogy ezzel véget lehet vetni az ezt igénylők szórakozásának. (Legfeljebb majd jönnek hozzánk, hisz mi olyan engedékenyek vagyunk…)
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top