Aktuális

Kritikus tömeg a fővárosban

Az új KRESZ csupán lehetőség maradt a budapesti döntéshozók kezében - a kerékpárosok által remélt változások nem indultak be. Szeptember 22-én gyorsan és szinte ingyen megvalósítható intézkedésekért demonstrálnak a budapesti biciklisták.

A civil szervezetek hosszú harca nyomán tavaly elfogadott KRESZ módosítások minden eddiginél könnyebbé és olcsóbbá teszik a városi közlekedés kerékpárosbarát átalakítását. Mindkét irányból megnyitott egyirányú utak, kerékpáros nyomok és felállóhelyek, lassított forgalmú utcák. Használatukkal a kerékpársávok kialakítása mellett már táblákkal és útfestéssel is javíthatóak a kerékpározás feltételei. A civilek nem értik, az új kerékpáros létesítmények kapcsán eddig forráshiányra hivatkozó önkormányzatok miért nem élnek az ölükbe hullott filléres megoldásokkal. A szeptember 22-i Európai Autómentes Napra időzített nagykörúti Critical Mass demonstráció is a halogatott változások beindításáért zajlik.

Kritikus tömeg a fővárosban

Amennyiben nem jutnak eredményre a döntéshozókkal, úgy a következő ciklusban is marad a biciklizés népszerűsítése. A budapesti kerékpáros civilek ezt egész Európában egyedülálló hatásfokkal végzik. Példa nélküli, hogy központi kampány és nagy beruházások nélkül ilyen gyorsan és sokan váltsanak biciklire.

Kritikus tömeg a fővárosbanJövőre indul a közbringázás! Winkler Nóra  különvéleménye

A felvonulás részletei
A kerékpárosok szeptember 22-én, 18:30 és 19:30 között a pesti Nagykörúton fognak együtt közlekedni a Jászai Mari tér és a Petőfi híd budai hídfője között. A forgalomban, a KRESZ szabályok betartásával, útlezárások nélkül. Fix, közös starthely nincs. Ezt követően 20 órakor az Erzsébet téri Gödörnél találkoznak, ahol bringaemelés lesz, majd az 1000 fős nagyteremben fórum lesz a budapesti listát állított pártok szakértőinek meghívásával.

Bővebben a rendezvényről: criticalmass.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top