Aktuális

Akard, hogy tovább tartson a nyár!

A nyári pihenés emlékké fakul, de a test még energiától duzzad, a lélek szárnyal. Mit kell tenni, hogy az összegyűjtött energia tovább megmaradjon, és sokáig megőrizzük nyár adta lendületet?

Borbándi János pszichológus
Borbándi János pszichológus

A legmelegebb évszak csupa jót hoz. Több a szabadban töltött idő, a mozgás, változatosabb az étrend. A hormonrendszerre áldásosan hat az intenzív napfény. A bőr szebb, a haj erős, számtalan betegség tünete enyhül a nyári napokban. Persze senki nem működhet napelemként tavaszig.

A szakemberek szerint, az évszakok váltakozásának megfelelően „blokkokban” élünk, és ez meghatározza a kedélyállapotot. Ez nem feltétlenül rossz, mert megtanuljuk, melyik időszak hogyan használható ki. Aki képes tudatosítani magában, mi volt jó számára a nyárban, gyűjtse össze, minek örülhet a közelgő őszben!

Fontos a változatosság

A pszichológus szerint az igazi feltöltődést három hét pihenés jelentené. Ez keveseknek adatik meg. Ráadásul a nyaralásból hazatérőnek szüksége van egy akklimatizáló napra. Ezt jó, ha otthon tölti, mielőtt visszamegy dolgozni, s ezzel átmenettel hangolódik a napi kötelezettségekre, rutinra.

– Egy hosszú pihenés során az ember távolabbról szemléli magát, az életét, a problémáit, és kicsit összegez. Ez fontos az egészsége megőrzése végett. Erre rendszeresen alkalmat kell teremteni. Ilyenkor végiggondoljuk: hol tart az életem, mi a cél? Hogy érzem magam a bőrömben? Közben tudatosítjuk: foglakoznom kell magammal, a családommal, a barátaimmal, szükségem van közösségre, beszélgetésekre – magyarázza Borbándi János pszichológus, aki szerint az energia megőrzéséhez mindössze öt dologra van szükség: változatosságra, szakaszolásra, fényre, stresszoldásra és mozgásra.

 

Energiaőrző tippek!

 

1. Alapelv: változatosság

– Ne engedd, hogy csak a munka töltse ki az életed!

– Szakíts időt magadra a hétköznapokban is (például torna, pedikűr, masszázs, szűrővizsgálat)!

– Ne sajnáljd az időt olvasásra, zenehallgatásra, sétára, kimozdulásra!

2. Törekedj a szakaszolásra!

– Oszd az évet több részre, így nem érzed egy nagy „masszának”.

– Tűzz ki részcélokat: mit szeretnél elvégezni, elérni a különböző évszakokban.

– Értékelj, merd kimondani, mi az, ami sikerült, mivel van még dolgod (ez kiváló fogyásra, dohányzásról való leszokásra, az étrend megváltoztatása, a gardróbból történő selejtezésre)!

Akard, hogy tovább tartson a nyár!

– Egy jól zárt negyedév után jutalmazd meg magad néhány nap pihenéssel, egy wellness-hétvégével, és összegezz!

– Aki elszánt, szakaszolhatja az évet hetekre, a nagyon profik pedig képesek energiájuk növelésre a napi szakaszolással.

3. Használd a fény erejét!

– A borús időszakban másnaponta, egy-két órát tölts ragyogó fényben, sok lámpa közt! A fényterápia hatásos a depresszió és a szorongás kialakulása ellen.

Akard, hogy tovább tartson a nyár!

– Ősszel, télen is menj olyan helyre, ahol süt a nap! Nagyszerű hatása van a hegyi kirándulásnak, a téli sportnak, a hóban tett sétának.

4. Stresszmentesíts!

Akard, hogy tovább tartson a nyár!– Figyelj arra, hogy kéthetente – ha csak pár órára is – kizökkentsd magad a „mókuskerékből”, valami mást csinálj, mint általában!

– Fáradtságod ellenére légy aktív, járj társaságba!

– Napi fél óra kézimunkázás – hímzés, gobleinvarrás, kötés, totálisan oldja a stresszt.

5. Mozogj!

– Unalomig ismételjük: tornázni, mozogni kell. Ha még soha nem próbáltad ki, hát indulás! Akár húsz perc tempós gyaloglással is elkezdhető.

– Keress korodnak, alkatodnak, fizikai állapotodnak megfelelő mozgást, amelyet rendszeresen, kétnaponta elvégzel!

– Ne mondd, hogy dolgozol egész nap, úgyis mozogsz eleget. Próbáld ki, hogy reggel nyújtózással és néhány lábemeléssel kezded a napot már az ágyban, és rá fogsz érezni a mozgás adta örömre.

Takarítás

A tisztítókúra a szervezet megújulását, takarítását jelenti, amely évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal esedékes! Ez történhet gyümölcs-, lé-, krumpli- vagy rizsnapok beiktatásával. A tisztítókúra fontos eleme a bélrendszer átmosása. Egy kúra után – ami lehet akár egy hét is – a szervezet gyümölcsökkel, zöldségekkel, vagyis vitaminokkal, ásványi anyagokkal való fölturbózása elengedhetetlen.

Ősszel egy többnapos szőlőkúra frissítően hat a szervezetre, segít a salakanyagok tökéletes kiürítésében. Érdemes figyelmet fordítani az helyben termett idényzöldségek és gyümölcsök fogyasztására.

Hangulatjavítás

Színesíts! Dekoráld otthonod, teraszod, autód, egyéni ízlésednek megfelelően! Ruhatárad dobd föl vad, színes, esetleg merészebb darabokkal, egy-két tarka ékszerrel! Ez nem pénz kérdése, de jó kedvre derít! Az apró ötletek, virágok, abroszok, mind hangulatjavítók.

Akard, hogy tovább tartson a nyár!

A hangulat befolyásolható az emlékezéssel is! Nem csupán a közelmúlt, a nyár emléke, a számítógépen tárolt képek százai derítenek jobb kedvre. Akár régi fotók nézegetése, iratok, levelek rendezése, albumkészítés is segíthet a borús napokon.

Belső béke

Ahhoz, hogy a nyáron begyűjtött energiával jól sáfárkod, elsajátíthatsz egy relaxációs módszert is. Mi az autogén tréninget javasoljuk. Könnyű megtanulni, és napi tíz-tizenöt perc gyakorlás elég a kiváló hatás eléréséhez. A lazuláson túl, erősíti a test öngyógyító mechanizmusait, a különböző megerősítő és feloldó mondatok segítségével oldja a görcsöket, az izomblokkokat, a szellem megnyugszik, a jó közérzet stabilizálódik. Az autogén tréning csökkenti a stresszt, a félelmet és a fájdalmat.

Akard, hogy tovább tartson a nyár!Cikkünk a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.
A hetilap tartalmából: 

  • “Mindenhol kilógok, de ott legalább nagyon” – Címlapon Gryllus Dorka
  • A bor az étkek fűszere
  • 4 alkalom – 4 smink
  • 10 tévhit a borról
  • A világvége egyelőre elmarad
  • “Azt akarom, hogy ne bánjam ezt meg!”  

Ha előfizetnél a lapra, katt ide!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top