Aktuális

Justin Bieber vírusként támad a Facebookon

A kanadai származású tinisztár hírnevét és a felhasználók kimeríthetetlen kíváncsiságát használja fel a Facebookon terjedő egyik legújabb vírus.
A Facebookos kattintgatási kedv megállíthatatlan. Ezt persze egyre többen használják ki, és mindenféle csodát (nyereményt, botrányt, titkos képeket és hasonlókat) ígérgető alkalmazásokat írnak, és terjesztenek szanaszét.

Justin Bieber, a kanadai származású tinisztár sem kerülte el a “Facebook-vírussá válást”. Mint minden aktuális híresség, így Justin neve is mágnesként vonzza a kattintásokat, főleg a tinilányok körében. Főleg, ha azok valamelyik ismerősük üzenetei között azt látják: Istenem, Justin Bieber flörtölni akar! Ilyenkor bebizonyosodik, hogy van gyorsabb, mint a fény sebessége: a tinilányok ujja ugyanis hamarabb nyomja le az egér bal gombját.

 
Justin Bieber vírusként támad a Facebookon
 
Pedig az üzenetet nem barátnőnk írta saját remegő kezeivel, ő is csupán kattintott, azt remélve, hogy a szerencse (és Justin) majd pont rá mosolyog. A kattintás után ugyan előugrik egy szokásos Facebook-alkalmazás ablak, amely engedélyt kér az adataid megosztására, ám a szerelem és a nagy lehetőség hevében ugyebár könnyen félresiklik az egységsugarú tini az ilyesmin, tehát nagyot kattint az “Allow” vagy “Engedélyez” gombra, és bumm, máris megevett egy vírust.

Maga az áldozat először semmi különöset nem lát, épp ezért csalódottan be is csukja az ablakot. Később mások figyelmeztetik, hogy lépten-nyomon a fent emlegetett üzenetet írogatja mindenhová – akkor talán már rájöhet, hogy ez bizony csak egy ócska trükk, amely így, önműködően terjed tovább. Bajt egyébként nem csinál, legalábbis közvetlenül nem: mint sok más Facebook-kártevő, ez is csak az adataidra, és ismerőseid listájára vadászik, az ilyen adatok ugyanis nagy értéket képviselnek olyan hirdetőknek, akik nem épp etikus módszereket használnak reklámjaik terjesztésére. Az így megszerzett címekre ugyanis valószínűleg nemsokára áramlani fognak a kéretlen reklámlevelek, ajánlatok és felkérések, szinte megállíthatatlanul.

Szóval, mit lehet tenni a “Bieberflirting” nevű kártevő ellen? Először is: ne kattintsunk rá, akkor nem lehet baj. Még akkor se, ha legjobb, legmegbízhatóbb barátnőnk üzenetei között látjuk meg a csábító lehetőséget. Ehelyett egy pohár víz, egy jó hideg zuhany vagy szimplán pár mély levegővétel ajánlott.

Ha véletlenül mégis rákattintottunk volna a trükkös linkre, kezdjünk tisztogató akcióba: a profilunkban saját üzenőfalunkon belül törölgessük ki az összes Bieberes üzenetet, amit mi (illetve a vírus) publikáltunk. Utána pedig a profilunk beállításai között az “Application settings” (vagy alkalmazások beállítása) pontban távolítsuk el a Bieberflirting nevű alkalmazást.

Nem ez az első Bieber nevével fémjelzett Facebookos átverés, nemrég egy olyan link terjedt az üzenetek között, amely egy állítólagos webkamerás felvételre mutat, ahol a tinisztár nem épp szalonképesen viselkedik, de volt olyan próbálkozás is, amely azzal kecsegtetett, hogy megtudhatjuk az énekespalánta privát telefonszámát. Írtunk már itt a TechNőn is hasonló átverésekről, mindegyikkel kapcsolatban csak annyit tudunk ajánlani: kétszer is gondoljuk meg, mire kattintunk!

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top