Aktuális

Így kerülhetjük el a dugókat

Mindennapos probléma lehet, hogy merre induljunk el autóval, mert nem tudhatjuk, hol futunk bele egy dugóba. Vannak módszerek ennek kiderítésére, például hallgathatunk az utastársainkra (a férfiak úgyis mindig jobban tudják), jósolhatunk kávézaccból, rátapadhatunk a rádióra, forgalmi infóra várva... Vagy megnézhetünk egy dugófigyelő szolgáltatást, akár mobilról is.
Sakkozott már vasárnap délután a Balaton-parton azon, hogy mikor érdemes elindulni? Mikor kerekedik fel az autópályát ellepő autóshad a főváros felé? Induljon-e náluk korábban, vagy belefér még egy sör és csak este, sötétedés után vágjon neki az útnak? A többiek vajon hogyan okoskodnak?

Nyugodtan elfelejtheti a kávézaccból dugójóslást, az éves dugótérkép fejben történő memorizálását, hiszen van más megoldás. Kipróbáltuk – illetve jó ideje már folyamatosan használjuk is – a BestWay dugófigyelő rendszerét.

Gyors, egyszerű
A rendszer használata nem túl bonyolult. Akár otthonról, weben is megtekinthető az aktuális dugóhelyzet, de menet közben, egy netezésre alkalmas telefonnal is frissíthetjük az adatainkat, ha valamiért elavultnak érezzük az otthon látottakat. A BestWay felületén kedvenc, gyakran látogatott csomópontokat is meg lehet jelölni, és a grafikus megjelenítés mellett szöveges infót is ad az oldal.


Miért más, mint a többi?

A cég szakemberei szerint a lényeg a dinamikus adatok felhasználásában rejlik. Vannak ugyan más alapokon működő dugó-előrejelző módszerek is – ilyen például a TMC is -, amelyek azonban javarészt statikus adatokra alapoznak. Vegyünk például egy útfelbontás miatti útszűkületet. Ez csúcsforgalomban szinte biztosan megakasztja a közlekedést, hétvégén, éjszaka viszont az égvilágon semmiféle bajjal nem jár, ha arra autózunk. Míg a TMC a dugótól függetlenül megpróbál majd letéríteni az útfelbontás felé vezető útvonalról, addig a dinamikus rendszer azt mutatja meg, hogy akkor érdemes-e más felé kerülni, amikor éppen arra vezet az utunk. Nagy a különbség.

Jelmagyarázat
A BestWay térképen jelzett adatok értelmezéséhez nem kell hatalmas tudomány, csupán elég ránézni a különböző színűre festett útszakaszokra, hogy kiderüljön, mekkora rajta a forgalom. Feltéve persze, hogy nemrég járt arra olyan jármű, amely értékelhető adatot is küldött a környékről. Ha zöld az útszakasz, nincs baj, ha narancs, akkor várhatóan nem lesz gondtalan a környéken autózás, ha pedig piros, jobb, ha többnapi hideg élelemmel vágunk neki a dugóban rostokolásnak.

 
Így kerülhetjük el a dugókat
 
Persze a pontos forgalomjelzés legfontosabb része a temérdek adatot szolgáltató járműflotta. Mivel ezeket dolgozó emberek vezetik, így az igazán megbízható, nagy mennyiségű adat is nagyjából munkaidőben érkezik a rendszerbe. Reggel hattól nagyjából este tízig dől a felfoghatatlan tömegű információ a központba. A többi időszakban már nem is nagyon van rá szükség, hiszen a kivételes eseteken kívül ebben az időszakban nem igazán jellemzőek a közlekedési dugók.

Megbízható?
A rendszer egyik nagy előnye, hogy nem lódít. Ami adatot a térképen látunk, az valós, nem pedig mindenféle rafinált algoritmusok alapján saccolt érték. Ha egy útszakaszról éppen nincs adat, akkor ott őszinte módon szürke marad a térkép. Sokkal korrektebb dolog bevallani valamiről, hogy nem tudjuk, mint mindenféle áladatokkal kendőzni a hiányosságot. Ennek ellenére a térképet nézve szinte mindenről van adatuk, Budapest legkritikusabb pontjairól egész biztosan, de az ország főbb útjairól, fontosabb csomópontjairól szintén. A vidéki utaknál – főleg hétvégén a Balaton felé és vissza – aranyat érhet, ha tudjuk, mikor érdemes elindulni. Így ha egy-két órával elhalasztjuk az indulást, tetemes idejű dugóban állást lehet megúszni.

Szűrés, vágás
A beérkező temérdek adatot még nem lehet rázúdítani a térképre. Előtte alaposan meg kell szűrni, hiszen a koordinátákat, sebességet rögzítő autók egy része talán éppen egy parkolóban áll, vagy éppen akkor rakodnak. Ehhez komoly informatikai háttérre van szükség, ugyanúgy, mint az oldalra látogatók információigényének kielégítéséhez.

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top