Aktuális

Olvasgathatja-e főnökünk az e-mailjeinket?

A számítógép előtt ülve elgondolkodunk azon, hogy vajon a munkáltatónk ellenőrzi-e e-mailjeinket. És ha igen, jogosan teszi ezt? Megillet-e minket a levéltitokhoz való jogunk a munkahelyi elektronikus levelezéseink során?

 

Egy rendezvényszervező cég alkalmazottja panasszal fordult a cég vezetőjéhez és perrel fenyegetőzött, mivel tudomására jutott, hogy két hetes szabadsága alatt a cég informatikusa belépett az e-postafiókjába és onnan e-maileket nyomtatott ki és adott át a közvetlen főnökének. A felháborodott alkalmazott a személyiségi jogaira és a levéltitok védelmére hivatkozott. Főnöke viszont azzal védekezett, hogy egy rendezvényszervező cég élete nem állhat meg azért, mert az egyik munkavállaló szabadságon van. Ő kizárólag az esedékes rendezvénnyel kapcsolatos e-mailt kerestette meg az informatikussal, őt a beosztottja más magán- vagy hivatalos levelei nem érdeklik. Egyébként pedig arról, hogy az e-mail postafiókjába betekintett, azonnal tájékoztatta a munkavállalót.

Levéltitok kontra munkáltatói érdekek

Olvasgathatja-e főnökünk az e-mailjeinket?Mindenekelőtt nem árt tisztában lenni a főszabállyal: a munkáltató jogosult ellenőrizni minden olyan munkaeszköz használatát (így például az általunk használt számítógépét is), amit a munkavégzés céljából bocsát a rendelkezésünkre.

Ennek megfelelően, ha a munkáltatónk a számítógépet és az internet-hozzáférést kizárólag munkavégzés céljából adta és a munkába lépéskor kifejezetten arról tájékoztattak, hogy magánjellegű levelezésre nem használhatjuk, akkor a főnökünknek joga van ahhoz, hogy a postaládánkban lévő e-mailek fejlécének megtekintése után egy konkrét levél kiadását kérje tőlünk. Ebben az esetben tehát levéltitokra nem hivatkozhatunk, mivel elvileg csak hivatalos tárgyú levelezés folytatható az általunk használt számítógépen.

Más a helyzet valamelyest, ha a munkáltató engedélyezi a magán jellegű levelezést és internet-használatot a munkahelyünkön. Ilyenkor a munkáltató a tudtunk és előzetes beleegyezésünk nélkül nem tekinthet be az általunk használt céges e-postafiókunkba, azt viszont joga van kérni, hogy a beérkező és kimenő hivatalos tárgyú elektronikus leveleket számára nyomtatott formában adjuk át.

Kinek van igaza?

Van olyan eset azonban, amikor a munkáltató jogosult hozzáférni a céges e-postafiókunkhoz. Így például tartós távollétünk alatt (szabadság, betegség, gyes, stb.) a főnökünk elrendelheti a vezető informatikuson keresztül az e-mail postafiókunkba történő betekintést, ha ez feltétlenül szükséges és indokolt a cég üzletvitele szempontjából. Azokról a postafiókunkban található levelekről pedig, amelyekről egyértelműen megállapítható, hogy hivatalos tárgyúak, a munkáltató jogosult másolatot készíttetni akkor is, ha mi erről csak utólag értesülünk.

A jelenlegi hivatalos jogi álláspont szerint tehát a fenti jogesetben szereplő rendezvényszervező alkalmazott főnöke megfelelően járt el, hiszen:

•    az arra feljogosított alkalmazottja tekintett be a távollévő beosztott e-mailjeibe,

•    kizárólag a hivatalos tárgyú levelezésről készíttetett másolatot, és

•    azonnal tájékoztatta az e-postafiók használóját, hogy távollétében más személy az elektronikus levelezésébe betekintett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top