Aktuális

Hitelkártya vagy bankkártya?

Manapság egyre többen használunk készpénzfizetés helyett valamilyen kártyát, de vajon tudjuk-e mit tud a hitelkártyánk, vagy a bankkártyánk? Mert a kettő bizony nem ugyanaz.

A bankkártya legfontosabb jellemzője, hogy bankszámlához kapcsolódik, vagyis mindenképpen bankszámlát kell nyitnunk, ha ilyen kártyát szeretnénk. Ez a típusú kártya tehát fedezetül, a bankszámlán lévő pénzünket használja. Annyit költhetünk el, amennyi pénzünk van, és nem többet.

Ezzel szemben a hitelkártya nem kapcsolódik bankszámlához, ezért itt a fedezet nem a saját pénzünk, hanem az a pénzösszeg, vagyis hitelkeret, amit a bank bocsát a rendelkezésünkre.

Míg a bankkártya alkalmas vásárlásra, készpénz felvételre és átutalások intézésére, addig a hitelkártyával a hitelszámla terhére vásárolhatunk vagy pénzt vehetünk fel, de a bankszámlához tartozó tranzakciókat nem tudjuk elvégezni, hiszen nincs mögötte ilyen típusú számla.

A hitelkártya kiváltásához a bank elbírálja a hitelképességünket, és ez alapján szabja meg azt a pénzkeretet, amelyet ezen túl felhasználhatunk minden hónapban. A legtöbb bank azonban limitet határoz meg, hogy mennyit vehetünk fel készpénzben és arra is, hogy mekkora összeget költhetünk vásárlásra.

 

Hitelkártya vagy bankkártya

 

A bankkártyánál nincs elszámolási időszak, hiszen a meglévő pénzünket költjük, de a hitelkártyánál az egyik legfontosabb időszak éppen az elszámoláshoz kapcsolódik. A bank ugyanias nyilvántartja a költéseinket és egy adott napon, a legtöbbször 30 nap után, megküldi számunkra az elszámolást, hogy mennyivel tartozunk. A hitelből felhasznált összeget egyben is befizethetjük, de ha nincs rá mód, akkor is van egy minimum fizetendő összeg, amit a bank határoz meg. Ezt a minimum összeget minden esetben a fizetési türelmi időszak végéig be kell fizetni, ellenkező esetben késedelembe esünk, ami azt jelenti és a bank késedelmi kamatot és/vagy díjat számít fel.  

A hitelkártyánkat kamatmentesen csak akkor tudjuk használni, ha a fizetési türelmi időszak végéig a teljes összeget visszafizetjük, mert ellenkező esetben bizony komoly kamat terhel bennünket. Azt sem szabad elfelejteni, hogy csak a vásárlás kamatmentes. A készpénzfelvételt ugyanis a legtöbb bank hitelkamattal sújtja.

Sokan kihasználják a kamatmentes költés lehetőségét, vagyis időre befizetik a teljes összeget, cserébe nem fizetnek hitelkamatot. Azok viszont, akik nem tudják befizetni a teljes összeget, csak egy részét, kevesebben vannak, ezért a bank magas hitelkamatot határoz meg, hogy a banki hitelezéssel kapcsolatos költségeit fedezni tudja. Azoknál a bankoknál, ahol a hitelkamat alacsony figyeljünk oda, mert a legtöbb esetben azt jelenti, hogy nincs kamatmentes időszak.

 

Amikor tehát kártyát igényelünk, legyünk tisztában a használatával és a lehetőségeivel!

 

A jövő héten is tarts velünk!

Előző cikkeink:

Adósságrendező hitel, tényleg segít megoldani a problémát? >>>

THM és amit tudni kell róla >>>

Devizahitel -miért csapolja meg a családi kasszát? >>> 

Elektronikus bank, a 21. század szolgáltatása  >>>

A jövőnk a mi kezünkben is van >>>

Hogyan fektessük be a pénzünket? >>>

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel  >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top