Aktuális

Sikeres szőkék kivételes IQ-val

A szőke nős sztereotípiákat olyan szőke hölgyekkel romboljuk le, akik saját területükön igen magasra jutottak. Íme néhány rendkívüli tehetségű és intelligenciájú szőkeség.

Egy brit kutatás szerint az emberek nagy része a platinaszőke nőket kevésbé tartja intelligensnek, mint gesztenyebarna társaikat. Az egyik népszerű közösségi oldalon már egy csoport is létrejött: a Szőke zsenik tagjainak elegük van már az őket érintő sztereotípiákból, és nem értik, miért kell meglepődni, ha egy szőke nőnek történetesen esze is van.

Sharon Stone – Hollywood IQ-bajnoka
A felsorolást ki mással is kezdhetnénk, mint a ’90-es évek szexszimbólumával, aki 154-es IQ-járól legalább olyan ismert, mint legendás lábkeresztezéséről.
Sharon Stone 15 évesen korengedménnyel kezdhette el az Edinboro Egyetem kurzusát, ahol kreatív írást és művészeteket tanult. Édesanyja szerint lánya koraérett és nagyon érdeklődő volt, és soha nem hagyta el a házat könyv nélkül.
Bár az 52 éves színésznő pályafutása az Elemi ösztön és a Casino című filmeken kívül nem bővelkedik nagy jelentőségű filmekben, azért Stone ügyesen alakítja karrierjét, és sok év után is fenn tudja tartani az érdeklődést maga iránt.

Sikeres szőkék, kivételes IQ-val

Az utóbbi években leginkább nyilatkozatai kavarták föl körülötte az állóvizet. Davosban, a Világgazdasági Fórumon például a tanzániai elnököt kritizálta a malária elleni védekezés hiányosságai miatt, 2008-ban pedig a kínaiakat sértette vérig. Egy interjúban ugyanis arról kezdett filozofálgatni, hogy a Kínát sújtó súlyos földrengés lehet, hogy az ország Tibet-politikájából fakadó rossz karma miatt következhetett be. A buddhista színésznő szavai után a kínaiak persze felháborodtak, Stone pedig diplomatikusan bocsánatot kért, és felajánlotta segítségét a földrengés károsultjainak.

Hillary Clinton – a legbefolyásosabb szőke nő
Az Egyesült Államok külügyminisztere, volt first lady és elnökjelölt, akinek a 140-es IQ-ja már a Yale-en is megmutatkozott. Pályáját ügyvédként kezdte, majd az Arkansasi Egyetemen tanított, míg Bill Clintont 1978-ban kormányzóvá nem választották. 1993-tól pedig 8 évre beköltöztek a Fehér Házba.
Hillary támogatta férjét, de az okos asszonyt nem elégítette ki a first ladyk szokásos életmódja. A Nemzeti Egészségügyi Reform Munkabizottság vezetőjeként az USA egészségügyi reformjának előkészítésén dolgozott. A legaktívabb first lady volt az Egyesült Államok történetében, 79 országban járt férje elnökségi ideje alatt. Bill Clinton hivatali idejének letelte után – Amerika történetében először – személyében egy volt first ladyt választottak kormányzóvá, majd 2008-ban demokrata elnökjelölt is lett. Napjainkban az Obama-kabinet külügyminisztereként tevékenykedik.

Sikeres szőkék, kivételes IQ-val

Clinton nemcsak a saját politikai karrierjét menedzseli okosan, de férje emlékezetes félrelépésénél is a helyén volt az esze. Nem kiabálta tele a sajtót bánatával és sértettségével, nem vádolt senkit, inkább hallgatott.

J. K. Rowling – egy szőke nő varázslatos fantáziával
A sors kiemelkedő fantáziával áldotta meg Harry Potter kitalálóját, aki már gyerekkorában is saját műveivel szórakoztatta testvéreit. Az egyetemen franciát és klasszika-filológiát tanult, majd titkárnőként dolgozott. Már akkor körvonalazódott benne Harry Potter figurája, s a történetet Portugáliában is folytatta, ahol angoltanárnő lett. Itt született meg első kislánya is, akivel aztán a válása után sokat kellett nélkülöznie.

Sikeres szőkék, kivételes IQ-val

Ma már minden róla szóló írásban felemlegetik azokat az éveket, amikor egész napokat kávéházakban töltött lányával, hogy ne a hideg lakásban kelljen fagyoskodniuk. Egy kávéházban fejezte be a Harry Potter első részét is, amely – bár kezdetben nem hitt benne – rövidesen világsiker lett.
Rowling ma már Anglia egyik leggazdagabb asszonya, több pénze van, mint a királynőnek, s azon kevesek egyike, aki a vagyonát nem örökölte, és nem is cégvezetőként szerezte, hanem kizárólag csak saját magának és a fantáziájának köszönheti. Rowling a gyorsan jött hírnévvel is okosan bánik: orvos férjével és három gyermekével megpróbál távol maradni a show-biznisz zajos világától. Vagyonából nagylelkűen adakozik, a Harry Potter ötödik részének kiadása előtt például a könyv első oldalainak megjelentetésére kizárólagos jogot adott a hajléktalanlapoknak.

Heidi Klum – az önmenedzselés szőke nagymestere
A német energiabomba nemcsak gyönyörű, de vág az esze, és remek humora is van. Bármibe is fog, abból biztos, hogy előbb-utóbb siker lesz. Tudatosan építi karrierjét, pedig négygyermekes anyaként ez nem is olyan egyszerű. És még az sem töri meg lendületét és jókedvét, hogy neves divattervezők is nemegyszer élesen kritizálták már. Wolfgang Joop szerint például a világ egyik legjobban fizetett modellje nem való a kifutóra, mert túl nagy a melle, és folyton idegesítő vigyorgás ül az arcán. „Ez egyáltalán nem avantgárd, ez szimplán közönséges” – mondta a német divattervező.

Sikeres szőkék, kivételes IQ-val

Karl Lagerfeld nyilatkozata pedig, ha lehet, még bántóbb volt: „Nem ismerem Heidi Klumot, Franciaországban soha nem ismerték őt, és Claudia Schiffer sem tudja, ki ő.”
Heidi azonban méltósággal viseli az éles kritikát, és továbbra is okosan menedzseli magát. Seal felesége ma már nem csupán egy a topmodellek közül, az Atlanti-óceánon innen és túl már műsorvezetőként is elismerik. Németországban nagy sikerrel fut modellkereső show-ja, Amerikában pedig már az Emmy- díj-átadás vezetésére is felkérték.

Shakira – a mezítlábas filantróp
Bár eredeti hajszínét tekintve sötétbarna, jellegzetes szőke hajkoronáját és 140-es IQ-ját figyelembe véve mégiscsak úgy gondoltuk, a kolumbiai világsztárt nem hagyhatjuk ki a felsorolásból.
Shakira minden idők legsikeresebb kolumbiai sztárja, aki nemcsak énekli, de ő maga is írja dalait. Shakira az ENSZ jószolgálati nagykövete, saját alapítványa is van, amely az elmaradott országokban élő gyerekek megsegítését tűzte ki célul. „Azt szeretném, ha 2060-ban a Föld ifjúsága úgy látna minket, mint akik Föld békéje érdekében nem 30 ezer katonát, hanem 30 ezer tanárt küldtek Afganisztánba.”

Sikeres szőkék, kivételes IQ-val

Dél-Amerika első számú sztárja a spanyolon kívül beszél angolul, olaszul, portugálul, franciául és arabul is, és világsztárként is szívesen ül vissza az iskolapadba. Az egyik nyáron például a Kaliforniai Egyetemen a nyugati civilizáció történelméről hallgatott előadásokat. Tanára nem is tudott róla, hogy egy világsztárt tanít, arra viszont emlékezett, hogy órái után jókat beszélgetett egy intelligens kolumbiai lánnyal.

 

Völgyesi Gabi – szőke szexbomba talárban
A Unique énekesnője már hosszú évek óta a magyar zenei élet sikeres szereplője, de életében nemcsak a kották játszanak nagy szerepet, hanem a törvények is. Gabi 2006-ban jogászként diplomázott, és hétvégi koncertek mellett évekig a jogi tankönyveket bújta. A koncerteken dögös szexbomba, a tárgyalásokon viszont határozott és megfontolt, de Gabi szereti ezt a kettős életet, hisz a színpadon és a tárgyalóteremben egyaránt jól érzi magát.

Fotó: Sanoma Archív/Szitányi György
Fotó: Sanoma-archívum/Szitányi György

 
Karrierjét tudatosan alakítja, nem akar a bulvárlapok sztárja lenni, ezért kétszer is meggondolja, milyen felkérést fogad el, annál is inkább, mert ügyvédként fontos, hogy hivatásához méltó életet éljen. Persze mindez nemcsak a kamerák kereszttüzében, hanem a magánéletében is igaz rá. Tudatosan táplálkozik, nem dohányzik, és hetente többször is kocog, mert a jó kondira a színpadon és a tárgyalóteremben egyaránt szüksége van.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top