Aktuális

Érdemes-e most forintosra váltani a svájci frank alapú lakáshiteleket?

Szinte minden második lakástulajdonosnak súlyos ezreket kell átutalnia hiteltörlesztés gyanánt. A válságnak és az árfolyam ingadozásnak köszönhetően a törlesztőrészletek nem ritkán a duplájára nőttek. Mit tehet az, akiknek svájci frank alapú a hitele? Érdemes-e most átváltani a hitelt forintosra?

Valószínűleg nem. Noha a törlesztő-részletek drasztikus emelkedése több százezer háztartást érint, s egy ilyen helyzetben természetes reakció az, hogy szabaduljunk meg a probléma forrásától, most rossz döntésnek ígérkezik a frankos hitel átváltása. Aki forintosít, az realizálja azt a hatalmas árfolyam-veszteséget, amit a frank forinttal szembeni erősödése okozott. Nézzünk egy tipikus példát. Megdöbbentő, hogy valaki felvett 10 millió forintnyi hitelt, több ében át becsülettel és pontosan törlesztette például havi 50 ezret, ma mégis 12 millióra nőtt a tartozása, miközben a havi törlesztő már 80 ezer forint.

 

Érdemes-e most forintosra váltani a svájci frank alapú lakáshiteleket?

Mégis, aki forintosít, az lényegében felvesz most egy forint alapú hitelt 12 millió forint értékben, s ha az eredeti futamidőt nem akarja hosszabbítani, a törlesztő magasabb lehet annál is, amire a frankhitel feljött. Sőt, ha a forint kamatszintje emelkedni, a törlesztő annál is nőhet. Aki marad a frankhitelnél, még bízhat abban, hogy a helyzet normalizálódik, a frank hirtelen soha nem látott csúcsra rángatott árfolyama hosszabb távon visszatér a korábbi szintekre – erre pedig reális esély van. Persze aki úgy véli, hogy a világgazdasági válság súlyosbodik, a forint pedig megroppan, annak érdemes gondolkodnia a váltáson. Aki viszont ebben nem hisz, jobb, ha marad az eredeti hitelnél. Ha nem tudja fizetni a megemelkedett törlesztőt, lehet kérni például a futamidő meghosszabbítását, amivel fixálható a havi teher. De a lényeg az, hogy még a késedelembe esés előtt érdemes jelezni a banknak a problémát, kérve a segítséget. Mivel a banknak sem érdeke a sok bedőlt ügyfél, általában hajlandóak könnyítésekre, módosításokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top