Aktuális

Atomrobbantással az olajszivárgás ellen

A Mexikói-öbölben ömlő olaj útját egyes szakértők szerint a leggyorsabban és leghatékonyabban egy 10 kilotonnás atomtöltettel lehetne megállítani. Az ötletről szóló hírt Für Anikó kommentálja.

A hír: Atomrobbantással az olajszivárgás ellen
Viktor Mihajlov fizikus, egykori orosz atomenergetikai miniszter értetlenül figyeli a BP olajtársaság sikertelen próbálkozásait, szerinte ugyanis egy 10 kilotonnás atomtöltet (1 kilotonna egyenlő 1000 tonna trotil robbanóerejével) már rég megoldotta volna a napi 60 ezer hordónyi nyersolajat tengerbe juttató kút problémáját.

Különvélemény Für Anikótól
Nem tudom, mit finnyáskodik a BP! Azt hiszem, a jelen helyzetben az volna a legjobb, ha szépen meghúzná magát, és hallgatna a világ okos embereire. Valamint sok milliárdja jó részéből nemcsak a katasztrófa elhárításának költségeit állná, hanem olyan alapítványt, szervezetet hozna létre, amely eddig soha nem látott mennyiségű pénzből gazdálkodva gyógyítgatná beteg Földünk sebeit. Őserdőket rehabilitálhatnának, erdőket telepíthetnének, tudományos kutatásokat finanszírozhatnának, gondoskodhatnának a hulladékhegyek korszerű feldolgozásáról – és még sokáig sorolhatnám, hiszen rengeteg a jóvátennivaló!

 

Atomrobbantással az olajszivárgás ellen

Szóval, valaki mondja már meg a BP-nek, nem az övék a bolygó! És végre vezekelniük kellene, mert pont ők és a hozzájuk hasonló olajkonszernek tehetnek jórészben arról, hogy a megújuló energiaforrások kihasználtsága gyerekcipőben jár, és akik jogot formálnak arra, hogy az emberiség feje fölött döntsenek olyan kérdésekben, amelyek pedig minden egyes földlakót érintenek – őket is! Félő, hogy majd csak akkor fordulnak naphoz, szélhez, geotermikus energiához, amikor a szénhidrogénforrások már kimerültek. (A kérdés: lesz-e még, aki hozzájuk fordul?! Nem lesz-e túl késő?!)
Mondjuk, az is elgondolkodtató, hogy az egyik baklövésünket – nevezzük így – csak egy másikkal, az olajkatasztrófát egy atomkatasztrófával tudjuk orvosolni! (Ugyebár mi, hétköznapi emberek is elég sokat tudunk az atombomba azonnali, illetve évtizedekre szóló rettenetes, romboló hatásairól!)
Tényleg ennyire nem tudjuk kordában tartani saját kreatúráinkat, amelyek akármikor elromolhatnak, és ellenünk fordulhatnak? És tényleg szükségszerű, hogy szinte minden találmányuknak, életünket könnyebbítő vívmánynak legyen romboló vagy szennyező hatása? Ha ez valóban így van, elég szomorú! Kedves emberiség, nem kell tehát olyan rettentően nagyképűnek lennünk, és nem ártana picit több alázattal viseltetni bolygónkkal, a többi teremtménnyel, de akár önmagunkkal szemben is! Ugye, kedves BP?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top