Aktuális

Gigaméretű sziget hulladékból

A Csendes-óceánra - újrahasznosított műanyagból - tervezett szigetet egy holland építészeti cég. A mintegy 44 ezer tonna hulladékból készült képződmény ötletéről Winkler Nóra írt különvéleményét.

A hír: Gigantikus méretű sziget szemétből
Egy holland építészeti cég olyan lakható szigetet tervez létrehozni a Csendes-óceánon, ami újrahasznosított műanyagból készül.  A nem mindennapi szigettel az alkotóknak három célja van: szeretnék megszabadítani az óceánokat a nagy mennyiségű, úszó hulladéktól, mellyel új szigetet, ezáltal fenntartható élőhelyet hoznának létre. Az ötlettel a holland WHIM állt elő, a szigetet pedig a Csendes-óceán északi részén hoznák létre összesen 44 ezer tonna műanyag hulladékból.

Különvélemény Winkler Nórától
Azt, hogy ez kicsiben lehetséges már sokszor láttuk bizonyítani. Kilukadt bicikligumik születnek újjá karkötőben, üres műanyagpalackok alakulnak madáretetővé, molyrágta régi ruhákból egy varrni tudó nő simán csinál színes, hibátlan új darabot. Legutóbb az Ernst Múzeumban, az egyik legeredetibb kortárs képzőművész Várnai Gyula kiállításán megint kiderült, ami ránézésre értéktelen, felesleges vagy konkrétan szemét, szépen átlényegülhet, ha másképp nézünk rá és új helyzetet teremtünk neki. Pedig az a kiállítás távolról sem az újrahasznosítás témájában született, csak a Várnaira jellemző újszerű, újragondoló, játékos szemléletben. Az egyik képén a műhelyben összesöpört port formázta betűkké, a másik munkájában pedig régi ruhákat, kifakult zoknikat, elhordott trikókat hajtogatott és szögelt úgy a falra, hogy a köztük kimaradó fehér falfelület válik szöveggé, és olvashatjuk rajta: AURA. A múzeum utcafrontján egy óriási, molinónak ható felület hirdeti a kiállítást, és az csak bentről, a emeleti kiállítótérből látszik, ha kinézünk az ablakon, hogy az a nagy felület egyenként összeillesztett műanyagkupakokból áll.

Gigaméretű sziget hulladékból

Szóval, minden viszonylagos, ami most még kontrollálatlanul úszó szemétpászma az kis idővel az otthon alapja lehet. Bázis, amin lassan elindul egy új élet.  Méghozzá elég jól kinéző.
A holland építésziroda, a WHIM által elképzelt sziget, a 3 dimenziós látványtervek alapján úgy néz ki, mint egy luxusingatlan beruházás. Kicsit futurisztikus, íves lakókomplexumok, hipermodern tengerparti épületek, kávézókkal, pálmafákkal, boldogan szálldosó madarakkal. A rotterdami építésziroda honlapján hasonlóan jóízlésű lakóházakat találtam görög és holland lokációkon, a facebook profiljukon pedig látszik, egy kicsi, de aktív cég, aki városfejlesztési fórumokban is részt vesz. Az úszó sziget ötletüket már több fontos építészeti fórum és közéleti site is bemutatta, remélem át is tolják a megvalósításig. Lájkolom.

A hét korábbi különvéleményei:
Karafiáth Orsolya – Szoptatás és gyerekzsivaj? Csak családbarát helyen?
Soma Mamagésa – Tyúklopásért börtön vagy közmunka?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top