Aktuális

Nők a szervezett bűnözés fertőjében

"Gangs, Groups and Guns" címmel hozták nyilvánosságra az ENSZ tanulmányát a szervezett bűnbandák jellegzetességeiről. A felmérés legmegdöbbentőbb eredménye, hogy az elmúlt években 132 ezerről 660 ezerre nőtt a bűnszervezetekben tevékenykedő nők száma.

A genfi Institute of International Studies ENSZ számára készített felmérése szerint egyre több nő lesz tagja szervezett bűnözői bandáknak. A becslések szerint az elmúlt években megötszöröződött a nők aránya a gengszterszervezetekben, és jelenleg körülbelül 660 ezer a szervezettként bűnöző nők száma.

A kutatás szerint vannak különbségek a szervezett bandákban tevékenykedő nők és férfiak szerepköre között. A nők kevésbé vesznek részt fegyveres, erőszakos akciókban, mint a férfiak. Emellett az is jellemző, hogy a nők többsége nem saját akaratából csatlakozik a bűnszervezetekhez. A bűnözői életmódot a legtöbb esetben családi kényszerből vagy egy szexuális bűncselekmény miatti trauma okán választják.
 

Nők a szervezett bűnözés fertőjében
 

A „maffiózó” nők általában koedukált bandákban működnek, ahol elsősorban „téglaként”, fegyver- és drogcsempészként számítanak rájuk. Elvétve előfordul kifejezetten csak nőkből álló bűnbanda is, ilyen a New York-i illetőségű „Latin Queens”.
A riport arról is beszámol, hogy a nők gyakran alárendelt helyzetben élik mindennapjaikat a bandákban, és férfi társaik nemegyszer kényszerítik őket szexuális szolgáltatásra is.

A jelentésből kiderül, hogy növekszik a horizontális bűncselekmények aránya is. Ezekben az esetekben a bandák nőtagjai követnek el erőszakos bűncselekményt hasonló státuszú nőtársaik ellen.
A tanulmány arra is rámutat, hogy a nemzetközi bűnbandák egyre több fegyvert birtokolnak. Becslések szerint a világ 875 millió fegyveréből 1,2 és 1,4 millió a szervezett bűnözői körök tulajdonában van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top